Més del 80% dels habitatges de Catalunya no són prou accesibles

La Fundació Mútua de Propietaris reclama incentius per evitar que la "barrera econòmica" freni les inversions en accessibilitat

Aparador d'una immobiliària

Els propietaris reclamen incentius per millorar l’accessibilitat dels habitatges a Catalunya perquè el cost “continua sent una barrera” per a fer aquestes inversions que necessitarien vuit de cada deu immobles. Així ho ha assegurat l’informe Accessibilitat a l’edifici: despesa o inversió? de la Fundació Mútua de Propietaris, que conclou que el 87% dels edificis d’habitatges catalans hauria de fer obres per eliminar barreres arquitectòniques per a millorar l’accessibilitat, amb un cost mitjà de 1.361 euros per casa. L’entitat ha denunciat que “l’accessibilitat no rep la importància que mereix” quan no hi ha persones que hi viuen amb mobilitat reduïda o necessitats especials.

“Es percep més com una despesa que com una inversió”, ha afirmat la vicepresidenta executiva de l’organització, Laura López, en un comunicat. L’informe adverteix que la factura per millorar l’accessibilitat s’incrementa en els edificis amb menys plantes i veïns i els més antics, amb un cost de 5.409 i 4.457 euros. “Molts dels habitatges no accessibles són propietat de persones amb recursos baixos, i per això s’evidencia la necessitat que l’administració i les institucions contribueixin a fer possible que es duguin a terme actuacions per a l’eliminació de barreres arquitectòniques”, ha explicat López.

Segons l’estudi de la Fundació Mútua de Propietaris, un de cada quatre edificis té un esglaó a l’entrada; el 56% dels intèrfons són inaccessibles per a persones en cadires de rodes; i dos de cada tres edificis tenen bústies elevades. A més, un 17% dels edificis comunitaris no disposen d’un ascensor, i un 11% sí, però amb un graó que dificultat l’accessibilitat. Per aquest motiu, un 51% considera que l’accessibilitat de la porta fins a l’ascensor s’ha de millorar amb una plataforma elevadora elèctrica o una rampa.

Alhora, el 58% dels catalans estan d’acord amb el fet que un edifici accessible revalora els seus immobles, però sis de cada deu veuen poc probable realitzar les millores que necessiten els seus edificis. “El factor econòmic continua sent una barrera que posa de manifest la necessitat de donar suport i incentivar les inversions en sostenibilitat”, ha conclòs López.

(Visited 45 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari