L’Ajuntament de Barcelona investiga l’actuació de la Guàrdia Urbana en la festa d’un esplai

La celebració va acabar amb dos detinguts i enfrontaments amb la policia de la capital catalana

Agents de la Guàrdia Urbana patrullen de nit a Barcelona

Foto: @GUBBarcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha obert una investigació interna sobre l’actuació de la Guàrdia Urbana en la festa del 49è aniversari de l’esplai Santa Maria del Pi del Barri Gòtic, celebrada el dissabte passat, en la qual hi va haver enfrontaments entre els agents i membres de l’entitat i va acabar amb dos detinguts. Segons fonts municipals, els fets van passar a les dues de la matinada a la plaça de Josep Oriol, quan la policia es va acostar al lloc on s’estava fent un concert que havia de finalitzar a dos quarts de dues i on veïns de la zona havien expressat malestar perquè encara no havia acabat.

El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha dit estar “molt preocupat” pel que va passar, i ha explicat que “tant jo com el meu equip estem en contacte amb les veïnes afectades, perquè ens preocupa el que hem vist”. En la mateixa línia s’ha expressat el regidor d’Educació, Pau Gonzàlez, que ha indicat que “el que hem vist no pot repetir-se, per això s’ha obert investigació”.

Segons fonts municipals, els agents van contactar amb una de les responsables de la festa de l’esplai i van pactar que el concert s’acabaria després d’una darrera cançó, però els que actuaven van continuar sobre l’escenari i, quan els van tornar a requerir que finalitzés, els agents van rebre insults i llançament de llaunes. La policia va intentar interactuar amb una altra organitzadora, però una persona els va empènyer amb intenció de fer-los fora per evitar identificacions.

Els agents van voler acompanyar dues de les responsables a una zona de la plaça més tranquil·la per explicar que el motiu de les identificacions era poder aixecar acta d’inspecció de l’esdeveniment, però just en aquell moment, afirmen que un dels organitzadors va colpejar un agent per l’esquena. Una patrulla va detenir a la persona en qüestió, però immediatament van ser agredits per altres persones també per l’esquena.

Segons les mateixes fonts, davant els fets els agents van actuar fent ús de les defenses per donar seguretat a l’entorn. Concretament, utilitzant esprai pebre i en un cas concret fent ús de la porra. D’altra banda, sostenen que durant la intervenció van seguir els llançaments de llaunes de cervesa als agents. Per tot plegat, dues persones van quedar detingudes per atemptat contra agents de l’autoritat, mentre que dos agents van rebre assistència per diferents ferides lleus i esgarrapades.

L’esplai convoca una protesta contra “la violència policial”

La versió dels organitzadors és diferent a la de la policia ja que, d’entrada, han assegurat a través d’un comunicat difós per xarxes socials que en arribar al lloc del concert cap agent va anar directament a parlar amb els responsables. Apunten que va ser al final de la festa i mentre es recollia el material, quan dos agents es van dirigir a dues organitzadores per identificar-les amb l’amenaça que, si no ho feien, anirien a comissaria.

Des de l’esplai s’afegeix que les companyes van començar a gravar amb els mòbils la situació i que, en aquell moment, es va produir una primera agressió a una de les mediadores en estirar-la del braç per dur-la on hi havia els cotxes. Una segona persona, afirmen, va ser agafada pel coll i apartada de forma violenta més enllà del cordó policial. A més, afegeixen que a un noi se li van trencar els dits i la mà per intentar ajudar una de les persones retingudes.

A partir de llavors, relaten, que es van viure moments de tensió, durant els quals la policia va carregar contra la gent que hi havia. Així, l’esplai parla de cops de puny, estirades de cabells i gas pebre a pocs metres de la cara. També qüestionen que una de les persones identificades va patir un atac d’ansietat i no se la va atendre de forma correcta.

El comunicat de l’esplai recorda que dues persones van quedar detingudes i set més van ser identificades, i anuncia la convocatòria d’una protesta per aquest pròxim divendres a les 17.30 h a la plaça Vicenç Martorell de Barcelona per “denunciar i confrontar la violència rebuda”.

(Visited 124 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari