Concentració de tractors davant la CHE per demanar ajudes per la sequera

Els sindicats agraris critiquen la gestió que ha fet l'organisme de conca i insisteixen que hi ha hagut manca de planificació

  Els tractors de Lleida i les Terres de l'Ebre arriben a Saragossa (Unió de Pagesos)

  Foto: @uniopagesos

  Desenes de tractors arribats de Lleida i de les Terres de l’Ebre s’han concentrat aquest dimarts al davant de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), a Saragossa, per demanar ajudes urgents per la sequera que pateixen i per denunciar que el paquet de mesures que va anunciar la setmana passada el ministeri és “insuficient”. A la protesta hi ha participat una cinquantena de tractors, però molts pagesos també s’han desplaçat amb cotxe i en total s’han mobilitzat un centenar de vehicles.

  Convocats pels sindicats Unió de Pagesos (UP) i Unió d’Unions d’Agricultors i Ramaders, els tractors van sortir dilluns des de Catalunya i han arribat a Saragossa després d’unes 20 hores de trajecte. Els pagesos critiquen la gestió que ha fet la CHE de la situació i consideren que hi ha hagut manca de planificació pel tancament dels canals d’Urgell i Segarra-Garrigues. Dimecres està previst que la CHE es reuneixi amb el sector.

  Jaume Pedrós, responsable de regadius d’UP, ha explicat que van demanar una reunió amb la CHE el 20 d’abril, dies abans del tancament del canal d’Urgell, però no ha estat fins després d’anunciar la mobilització que se’ls ha donat hora, casualment per al dimecres 17 de maig. Pedrós ha qualificat la protesta de “necessària” perquè la CHE encara no ha informat de la situació, sobretot amb relació als abastiments que tindran els pagesos per poder salvar els arbres o part de la collita. “Creiem que haurien de tenir les coses clares i aconsellar què hem de fer”, ha remarcat Pedrós, que també ha apuntat que “no es pot deixar que cadascú faci el que vulgui”.

  El responsable de l’arròs d’UP, Albert Ponts, ha lamentat que la previsió de la CHE sigui “molt opaca” i que de moment només disposaran d’aigua pels arrossars fins a la primera quinzena de juliol. “Aquesta és la por i la incertesa que tenim”, ha dit Ponts, que també ha alertat que si això passa, no se segarà ni un quilo dels 140 milions de quilos d’arròs que es fan al Delta. Precisament per això, han volgut simbolitzar aquesta possible circumstància repartint paquets d’arròs a la protesta; un arròs que han dit que serà el darrer que es podrà consumir del Delta mentre duri la sequera.

  Dani Forcadell, president de la junta rectora del Parc Natural del Delta de l’Ebre, també ha afegit que les restriccions al regadiu no només afectaran els arrossars, sinó també altres sectors com els musclaires, o el sector turístic, i tota la biodiversitat, perquè les aus nidifiquen a l’aigua durant la primavera i l’estiu i si no n’hi ha “no hi ha vida al Delta”.

  Unió de Pagesos va valorar en 270 MEUR les pèrdues que tindria el sector pel tancament dels canals d’Urgell i Segarra-Garrigues, i per això considera completament insuficient l’ajuda de 270 MEUR per a tota Espanya anunciada pel govern central la setmana passada. De la reunió de dimecres amb la CHE, n’esperen que “s’obri la paret” que hi tenen al davant i donin explicacions de què ha passat amb l’aigua. Pedrós ha dit que ara ja són “a mig camí” i, si cal, aniran fins a Madrid amb tractors.

  La CHE diu que adopta mesures des de l’estiu de l’any passat

  Davant la mobilització, fonts de la CHE han recalcat que des de l’estiu passat s’estan prenent mesures per fer-hi front. En aquest sentit, han apuntat que l’any hidrològic actual està sent pitjor que l’anterior a causa de les elevades temperatures i la manca de precipitacions. De fet, entre març i abril ha plogut un 70% menys del que és habitual a tota la conca. La CHE assegura que estan treballant per garantir els abastaments i que treballen amb usuaris, fonamentalment agricultors, per tal que les pèrdues i els danys econòmics siguin menors.

  L’organisme també assenyala que aquest treball col·lectiu s’està fent amb coordinació, col·laboració i comunicació. Al mateix temps, recorda que els òrgans col·legiats de la CHE, com les juntes d’explotació, estan representades per tots els usos, amb òrgans de participació en la presa de decisions. A més, lamenta que és una situació “crítica” i que per això cal continuar treballant.

  (Visited 6 times, 1 visits today)
  Facebook
  Twitter
  WhatsApp

  avui destaquem

  Feu un comentari