Collboni, Trias i Maragall volen canviar la mesura del 30% d’habitatge assequible

Colau proposa "reforçar" la iniciativa que va impulsar el 2018 mentre que Sirera, Grau i Parera aposten per eliminar-la

    Eva Parera (Valents), Anna Grau (Cs), Jaume Collboni (PSC), Ernest Maragall (ERC), Ada Colau (BComú), Xavier Trias (Junts) i Daniel Sirera (PPC) durant el debat electoral de Betevé (ACN)

    PSC, Junts i ERC coincideixen en proposar canvis en la mesura que obliga a destinar el 30% de noves promocions o grans rehabilitacions a habitatge assequible. Es tracta de la mesura estrella que va impulsar Ada Colau en el seu primer mandat, i que ara la candidata de BComú vol “reforçar”. En canvi, Ciutadans (Cs), PPC i Valents aposten directament per eliminar aquesta mesura. Des del setembre del 2018, s’obliga les promocions de més de 600 m2, ja siguin de nova creació o de reforma, a destinar el 30% de la superfície a habitatge de protecció pública. PDECat, ERC, PSC i la CUP hi van votar a favor, però ara tots els candidats a l’alcaldia de Barcelona, excepte Colau, qüestionen com ha funcionat la mesura.

    Els comuns, a favor del 30%

    El programa electoral de BComú es limita a dir que cal “reforçar” l’aplicació del 30% d’habitatge assequible a les noves promocions i grans rehabilitacions de barris tensats. També planteja noves mesures per incrementar el parc de pisos com promoure que edificis sencers d’oficines es converteixin en habitatges i “estudiar l’augment de l’edificabilitat per fer pisos assequibles a les grans avingudes”. Colau proposa transformar “espais infrautilitzats” per fer nous habitatges, convertir baixos d’àmbits no comercials, impulsar ajuts per al pagament del lloguer i un aval municipal per facilitar l’emancipació de les persones joves.

    Els comuns proposen crear una “unitat contra l’especulació i l’assetjament immobiliari” i, en total, prometen una ampliació del parc d’habitatges de 5.000 pisos en els pròxims quatre anys i reivindiquen que això és possible gràcies a “l’esforç dels anys passats”. Calculen que 3.500 pisos d’obra nova començats en els últims anys s’acabaran en el proper mandat.

    ERC promet 8.000 habitatges assequibles

    Des d’ERC, Ernest Maragall diu que “revisaran” la mesura del 30% per tal de “millorar-ne l’eficàcia perquè sigui un instrument útil i tingui un correcte funcionament fomentant la cooperació público-privada”, i promet 8.000 habitatges assequibles i augmentar fins als 20.000 habitatges sumant el parc de lloguer públic i privat. A més, volen impulsar un “instrument financer” que permeti finançar la compra d’habitatges a rendes mitjanes i baixes; crear fórmules d’aval-lloguer; analitzar “cas per cas” la possibilitat de convertir alguns locals en habitatge accessible; un fons de 25 MEUR anuals per fer front als desnonaments; impulsar un pacte metropolità per l’habitatge; i crear un fons de 1.000 milions d’euros per rehabilitar 160.000 habitatges en els propers vuit anys.

    Junts planteja incentius per als propietaris

    La llista de Xavier Trias també parla de “reformar” la mesura que obliga al 30% i aposta per “buscar alternatives” en col·laboració amb el sector de la construcció i els promotors d’habitatges “per tal d’assolir més habitatges de lloguer assequible a la ciutat”. El programa electoral de Junts aposta per un “gran Pacte de Ciutat per l’Habitatge”, a 30 anys vista, en què es prioritzi l’augment del parc d’habitatge de lloguer en general i, especialment, del de preu assequible.

    Pel que fa a la reconversió de locals comercials de plantes baixes, Trias diu que s’ha de fer “de forma quirúrgica” en les zones de Barcelona on no es perjudiqui l’activitat comercial, i vol impulsar un aval municipal per facilitar l’accés a l’habitatge així com crear “incentius” en l’impost sobre béns immobles (IBI) per a aquells propietaris que lloguin el seu habitatge a menors de 35 anys.

    El PSC també promet més habitatges socials

    El candidat del PSC, Jaume Collboni, vol “rellançar” la mesura del 30% perquè considera que “el disseny actual no funciona”. Els socialistes creuen que es fan pocs habitatges i que aquests són de compra-venda. En aquest context, proposen “ampliar les opcions de materialitzar el 30% permetent que es pugui transformar en una aportació econòmica del promotor privat cap a l’Ajuntament”.

    Pel que fa a les xifres, el PSC vol passar dels 32.000 habitatges assequibles construïts actuals a 50.000 el 2030 (18.000 habitatges assequibles més), i arribar als 100.000 el 2050. A més, promet rehabilitar 1.200 edificis i instal·lar 200 ascensors. Així mateix, vol posar en marxa el que anomena Pla 500 arribant a acords amb petits propietaris per a la cessió d’habitatges destinats a lloguer, uns pisos que serien llogats per l’Ajuntament amb descomptes de fins a 500 euros sobre el preu acordat amb el propietari per a joves de menys de 35 anys que estiguin a la llista d’espera de protecció oficial.

    La dreta posa l’accent en les ocupacions

    El PP, Cs i Valents han posat l’accent en les ocupacions, i l’alcaldable del PP, Daniel Sirera, vol promoure modificacions legals per fer fora els ocupes en 24 hores i proposa crear una Oficina Municipal Antiokupa per “defensar els drets de tots”. El seu programa també parla d’una “tercera revolució urbanística” i es compromet a facilitar la construcció de 40.000 nous habitatges.

    La llista de Valents també vol crear una unitat especialitzada en ocupacions que col·labori amb la unitat dels Mossos d’Esquadra i facilitar el “desallotjament exprés” en 48 hores. Pel que fa al 30%, consideren que la mesura ha suposat un “fracàs” perquè ha traslladat les grans promocions a altres llocs, i aposten per un “gran acord” comptant amb l’Àrea Metropolitana i implicant els propietaris que volen traspassar el seu habitatge al parc públic amb bonificacions i incentius especials.

    (Visited 23 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari