La Fiscalia denuncia el govern de Begur per indicis de delicte en la urbanització del Puig Montcal

El ministeri públic insta el jutjat a obrir diligències arran d'una denúncia interposada per entitats ecologistes

  La zona del Puig Montcal de Begur (ACN)

  La Fiscalia de Medi Ambient ha denunciat la junta del govern local de Begur (Baix Empordà) per indicis de delictes de prevaricació i contra l’ordenació del territori en la urbanització del Puig Montcal, un paratge de “valor ecològic protegit” on s’ha avalat el projecte per fer-hi nou xalets. El fiscal delegat de Medi Ambient de Girona, Enrique Barata, ha enviat la denúncia als Jutjats de la Bisbal d’Empordà sol·licitant que incoï diligències i oficiï la unitat especialitzada de delictes contra el medi ambient i urbanisme dels Mossos d’Esquadra perquè ho investigui.

  El ministeri públic  argumenta que l’atestat té com a objectiu que la unitat especialitzada en delictes urbanístics faci inspeccions i reportatges fotogràfics de la zona, prengui declaració de perits, testimonis i possibles investigats i contrasti la tramitació que va fer l’ajuntament amb la normativa aplicable. Per la seva banda, les entitats ecologistes que van portar el cas a la Fiscalia (SOS Costa Brava, Ecologistes en Acció i Salvem la Costa de Begur) confien que la investigació posi punt final “a una etapa d’urbanització desaforada” al municipi.

  Les entitats ecologistes van denunciar la junta de govern local de Begur per l’aprovació d’una modificació del planejament urbanístic que permetia l’edificació de nou parcel·les a un “espai natural amb valor ecològic protegit” com és el Puig Montcal, integrat a l’EIN Muntanyes de Begur i a la xarxa Natura 2000. A més, com recull la denúncia de la Fiscalia, van argumentar que l’acord del ple de Begur del 8 de novembre passat es va adoptar sense tenir en compte nou informes tècnics que advertien de la “irregularitat d’urbanitzar espais naturals protegits”: quatre informes del Departament de Medi Ambient, un dictamen pericial emès pel Consell de Protecció de la Natura, dos informes dels serveis territorials d’Acció Climàtica i dos informes de la comissió territorial d’Urbanisme.

  Les entitats ecologistes, satisfetes però prudents

  Les tres entitats ecologistes que van portar la urbanització del Puig Montcal a la Fiscalia celebren “amb satisfacció” la decisió d’enviar el cas als jutjats i asseguren que això “ve a confirmar possibles irregularitats”, tot i que, al mateix temps, es mostren “prudents” en espera d’allò que determini la investigació especialitzada dels Mossos d’Esquadra.

  Els ecologistes, però, sí que confien que la causa de Puig Montcal serveixi d’exemple i “comporti el final d’una etapa d’urbanització desaforada a Begur” que afecta “boscos i muntanyes” del municipi. I que es tradueixi en “un canvi de rumb” del consistori, perquè “l’actuació municipal sigui més respectuosa amb el patrimoni natural i paisatgístic”.

  Ecologistes en Acció, SOS Costa Brava i Salvem Begur també expliquen que, a més de posar el cas en coneixement de la Fiscalia especialitzada, també han portat l’afer a altres instàncies. En concret, han portat l’aprovació definitiva de la modificació puntual del Pla Parcial del Puig Montcal davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Aquí, han interposat un recurs contenciós administratiu, que ja s’ha admès a tràmit per part de l’alt tribunal.

  (Visited 8 times, 1 visits today)
  Facebook
  Twitter
  WhatsApp

  avui destaquem

  Feu un comentari