Jaume Llopis fa el primer pas per impugnar l’Espai Barça de Laporta

L'exmembre dimitit de la comissió de l'EB lidera i signa un requeriment perquè, en primera instància, la Comissió Econòmica li lliuri l'informe preceptiu sobre l'operació de finançament

Jaume Llopis

Finalment, un dels grups de socs del FC Barcelona indignats i ofesos pel desvergonyiment amb què Joan Laporta va fer presentar el finançament opac i mentider de l’Espai Barça ha fet el primer pas encaminat a una impugnació per l’incompliment de l’acord assembleari sobre la utilització d’un préstec de 1.500 milions d’euros per a l’execució del conjunt de l’obra. La qüestió controvertida se centra en el fet que el vicepresident econòmic Eduard Romeu, en nom de la junta, va afirmar que en el paquet dels 1.450 milions concertats amb Goldman Sachs i altres inversors es contemplava la construcció del Palau Blaugrana al mateix temps que aquest equipament desapareixia del desglossament facilitat per la mateixa junta, per mitjà dels seus executius. Amb posterioritat, a més, diferents fonts periodístiques han confirmat internament que, en efecte, el nou Palau Blaugrana no figura com a destinació d’aquesta operació creditícia que, a la pràctica, només arribarà per a fer la reforma de l’Spotify Camp Nou.

Aquest és un altre dels aspectes destacables de la predenúncia elevada per un grup de socis encapçalat per Jaume Llopis, exmembre de la Comissió de l’Espai Barça de Joan Laporta, que va dimitir així que va tenir consciència dels veritables plans del president, que no són uns altres que bolcar-se en una obra misteriosa i sorprenentment adjudicada a una constructora turca com Limak.

En un escrit dirigit al Síndic del Soci, Joan Manuel Trayter, a qui informa del requeriment fet arribar a la junta per aclarir l’operació financera, expressa també la seva sorpresa per haver licitat les obres a favor de Limak en 960 milions i ara haver-se anunciat un cost de 1.071 milions, això sense comptar amb els 200 milions per a contingències pel fet que la mateixa inversora no es refia ni dels terminis ni del pressupost.

L’estratègia de Jaume Llopis, ex-alt càrrec executiu d’empreses de prestigi i solvència enormes, a més de professor d’IESE i reconegut acadèmic en l’àmbit de l’economia, implica fer un requeriment previ a la Comissió Econòmica Estatutària, integrada per Joan B. Casas, Júlia Bosch, Carme Hortalà, Jaume Carrasco, Francesc Martí i Eduard Romeu, de l’informe preceptiu que per normativa correspon realitzar abans d’una operació d’aquesta magnitud. Jaume Llopis li concedeix exactament set dies a comptar des d’aquest dilluns per fer-li arribar aquest informe, circumstància que en cap cas el farà desviar del que considera una infracció de la junta.

El document diu parlar en nom de “socis i abonats profundament preocupats i, alhora, molestos i contrariats per les notícies rebudes amb relació al finançament de l’Espai Barça, que posen en perill l’economia i el futur del Club i van en contra dels nostres Drets”. Es refereix, a continuació, que a l’assemblea general celebrada del dia 20 d’octubre del 2021 els socis van aprovar un pla inequívoc d’inversions i de costos a executar les obres de l’Espai Barça en els termes següents: “900 M€ per al futur Camp Nou; 20 M€ per a l’estadi Johann Cruyff; 60 M€ per a la modificació del Pla General Metropolità; 100 M€ per a la urbanització de l’entorn i el Campus Barça (Museu, Hotel, Centre de Convencions, Megastore…); i, 420 M€ pel nou Palau Blaugrana (…) Estatutàriament els acords assemblearis són vinculants per a tots els socis i per a la Junta Directiva”.

A la vista de l’anunci de la directiva del dia 27 d’abril passat sosté que “contradiu i incompleix l’acord i el mandat adoptat a l’Assemblea General” i resumeix que l’operació de finançament “incompleix el mandat contingut en l’acord aprovat per l’Assemblea General de socis celebrada els dies 17 i 20 d’octubre del 2021 -i ratificat per referèndum telemàtic-, el qual va autoritzar la Junta Directiva perquè s’executessin les actuacions necessàries per aconseguir finançament per al Projecte Espai Barça per un import que no superés els 1.500 M€, en el bé entès que aquest import comprenia, a més del Camp Nou, totes les obres del Projecte Espai Barça, és a dir, la modificació del Pla General Metropolità – la urbanització de l’entorn i el Campus Barça (Museu, Hotel, Centre de Convencions, Megastore…; i el nou Palau Blaugrana, al qual s’havien de destinar les quantitats abans desglossades. L’exclusió de l’execució d’aquestes obres del finançament formalitzat, a més d’incomplir el mandat de l’acord assembleari, ocasiona perjudicis al Club en una quantitat aproximada de 500 M€ (cost aproximat de les obres no incloses a l’operació de finançament), per al que aquest finançament no té empara assembleària, estatutària, ni legal, a més de causar perjudicis econòmics al Club, que poden incidir negativament en la marxa, el funcionament i, fins i tot, el model de propietat del mateix”.

També demana claredat expressa sobre les veritables garanties concedides als prestadors i “les repercussions econòmiques que podria tenir-ne l’incompliment, com ara pagament de multes, increment del tipus d’interès, augment de garanties, sol·licituds de repagament del deute o la finalització anticipada del contracte de deute, entre altres mesures dràstiques, i com aquests incompliments podrien afectar el model de propietat del Club”.

La conclusió és que la Comissió Econòmica ha d’haver elaborat l’informe corresponent, cosa que la converteix en còmplice i responsable de les conseqüències si el seu dictamen és favorable, un extrem sobre el qual no hi ha dubtes, i també, si no lliura als socis aquesta anàlisi de l’operació, “seran personalment responsables per tots els danys i perjudicis, que puguin causar-se al Club per la seva negligència i desatenció de les obligacions de la seva competència en defensa dels interessos del Club”, amenaça. En aquest sentit, també interpel·la i estimula la intervenció del mateix Síndic del Soci “perquè en l’exercici de les seves funcions, intervingui en aquest tema per defensar i protegir els drets dels socis i sòcies, entre ells, tenir una informació clara i transparent dels temes que afectin la marxa, funcionament i model de propietat del Club i, en concret, sobre els assumptes requerits a la Comissió, sol·licitant de la mateixa i de la Junta Directiva la resposta a aquests i el lliurament de l’Informe i Recomanacions elaborats sobre els punts descrits al requeriment enviat”.

Formalment, també inclou en el requeriment dirigit a la junta una reclamació per les afectacions del trasllat a Montjuïc “per suspendre els drets dels actuals socis abonats i de fer una pujada encoberta del preu de l’abonament (…) instrumentant-lo en la forma de passi temporal, acord i mesures a les quals ens oposem totalment i frontalment, perquè entenem que hi ha manca de competència de la Junta Directiva per adoptar aquest acord i mesures i, a més, no ajustar-se als Estatuts ni a Dret”.

(Visited 28 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari