El Parlament demana al Suprem que no retiri l’escó a Borràs perquè seria “irreversible”

La cambra demana com a mesura cautelar que se suspengui la decisió de la JEC mentre l'alt tribunal no decideixi

  El ple del Parlament de Catalunya (ACN)

  El Parlament de Catalunya ha demanat al Tribunal Suprem (TS) que no retiri l’escó a la presidenta de Junts, Laura Borràs, perquè seria “irreversible”. Es tracta del principal argument que dona l’escrit jurídic de la cambra catalana per demanar com a mesura cautelar la suspensió de la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de deixar sense efecte la credencial de Borràs, de manera que mentre el Suprem no resolgui la qüestió de fons no s’apliqui la retirada de l’escó. Un altre dels arguments és que la decisió de la JEC suposa una invasió de la seva autonomia.

  El Parlament va enviar divendres passat l’escrit i el TS ha donat deu dies a la JEC perquè s’hi pronunciï. El recurs contenciós administratiu està firmat pel lletrat major del Parlament, Miquel Palomares, i els lletrats Antoni Bayona i Jan Sarsanedas. Entre els arguments, al·leguen que la pèrdua de credencial de Borràs i la seva eventual substitució també afecta el Parlament, d’una banda, pel caràcter personal del càrrec, i també perquè es pot interpretar que afecta l’àmbit de l’autonomia parlamentària i les atribucions de la Cambra catalana.

  El recurs afirma que la decisió de la JEC “ha envaït la seva esfera d’autonomia”, i recorda que la Mesa del Parlament va acordar el passat 28 de juliol suspendre els drets i deures de Borràs quan se li va obrir judici oral, tal com estableix l’article 25.4 del reglament de la cambra catalana. En aquest sentit, explica que des d’aquesta data, Borràs ja no exerceix com a presidenta del Parlament i que ha estat substituïda en les seves funcions per la vicepresidenta primera, Alba Vergés. Així mateix, deixa clar que tampoc exerceix com a diputada i que no cobra.

  “L’acord de la JEC es contraposa a aquest acord de la Mesa i incideix en la competència del Parlament”, defensa el recurs. La cambra catalana argumenta que no hi ha cap motiu per considerar que suspendre la decisió de la JEC “pertorbi greument cap interès general ni de tercers, ni causi cap altre tipus de perjudici”, i alerta que si es fa efectiva la retirada de l’escó tindria “efectes irreparables”, ja que la legislació electoral no estableix cap mecanisme per revertir una substitució una vegada s’ha fet efectiva.

  Segons el Parlament, la JEC no és competent per decidir sobre aquest cas i són els òrgans parlamentaris els qui han de determinar les causes d’incompatibilitat. Un altre dels arguments és que el Tribunal Constitucional (TC) encara no s’ha pronunciat sobre els recursos d’empara de l’exdiputat de la CUP Pau Juvillà i de l’expresident de la Generalitat Quim Torra. Així doncs, defensa que “és obligat extremar les precaucions”.

  (Visited 22 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari