La JEC deixa sense efecte la credencial de diputada de Laura Borràs

L'òrgan electoral sosté que la condemna del TSJC és "causa d'inelegibilitat sobrevinguda"

  Laura Borràs, expresidenta del Parlament de Catalunya (CCMA)
  Laura Borràs, expresidenta del Parlament de Catalunya (CCMA).

  La Junta Electoral Central (JEC) ha acordat deixar sense efecte la credencial de diputada de la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, i expedir directament la del següent membre de la llista de Junts. La resolució, feta pública aquest dijous, sosté que la condemna del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) és “causa d’inelegibilitat sobrevinguda” segons l’article 6.2 b) de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), i recorda els precedents de l’exdiputat de la CUP Pau Juvillà i de l’expresident de la Generalitat Quim Torra, a qui l’òrgan electoral va retirar els escons amb la mateixa argumentació.

  L’article esmentat diu que “són inelegibles els condemnats per sentència, encara que no sigui ferma, per delictes de rebel·lió, de terrorisme, contra l’Administració Pública o contra les Institucions de l’Estat quan la mateixa hagi establert la pena d’inhabilitació per a l’exercici del dret de sufragi passiu o la d’inhabilitació absoluta o especial o de suspensió per a lloc de treball o càrrec públic”. En el cas de Borràs, la sentència del TSJC, que no és ferma, la condemna a 13 anys d’inhabilitació per a empleada o càrrec públic electe o de funcions de govern o administració, així com a quatre anys i mig de presó per beneficiar un amic seu en la contractació quan presidia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

  En la resolució, la JEC també defensa la seva competència per prendre aquesta decisió. D’una banda, justifica no haver-ho traspassat a la Junta Electoral Provincial de Barcelona perquè no estava constituïda en el moment en què es va iniciar aquest expedient. De l’altra, rebutja les al·legacions del Parlament i de Borràs sobre aquesta qüestió i sosté que la jurisprudència del Suprem avala la competència de la JEC per declarar la inelegibilitat sobrevinguda.

  “La Junta considera que té competència per declarar el supòsit d’inelegibilitat sobrevinguda previst en l’article 6.2 b) de la LOREG, perquè no ho ha fet el Parlament de Catalunya”, diu la resolució, que dona la raó als escrits presentats per Vox, Ciutadans i PP.

  (Visited 13 times, 1 visits today)

  avui destaquem

  Feu un comentari