Reporters Sense Fronteres alerta de la precarietat del periodisme a Espanya

L'ONG destaca que el bloqueig de la reforma de la 'Llei Mordassa' perjudica la llibertat d'informació

Imatge de dos periodistes (RSF)

Foto: @RSF_ES

Reporters Sense Fronteres (RSF) ha publicat la seva classificació anual del 2023 que analitza la llibertat de premsa a 180 països i ha situat Espanya en el lloc número 36, que ha reculat quatre posicions respecte a la classificació de l’any passat. Concretament, l’ONG ha atribuït aquest descens a la precarietat dels periodistes, al bloqueig de la reforma de la Llei Mordassa i a la politització mediàtica.

RSF explica que, “malgrat mantenir-se entre el 30% de països del món amb una situació bona o bastant bona per a la llibertat d’informació, els professionals dels mitjans a Espanya continuen patint una precarietat preocupant i ja cronificada“. En aquest sentit, destaca que Espanya ha registrat el seu pitjor resultat en l’indicadcor econòmic (60,33 punts sobre 100).

D’altra banda, l’ONG indica que el context legislatiu en què es mou la professió periodística no és tan favorable com s’esperava, ja que la promesa del govern central i els seus socis de derogar la Llei Mordassa ha quedat en paper mullat i la reforma de la normativa està bloquejada. En aquest aspecte, RSF destaca que tampoc han tirat endavant altres reformes per despenalitzar els anomenats “delictes d’opinió”, mentre que s’han multiplicat les accions judicials abusives contra mitjans i periodistes.

La “forta politització dels mitjans de comunicació” és també un dels aspectes negatius de la llibertat de premsa a Espanya ja que, segons l’ONG, els mitjans “cada vegada estan més contagiats de la polarització que afecta la política espanyola” i són “més incapaços de respectar els imprescindibles límits entre la informació i l’opinió”. No obstant això, segons RSF, “el clima sociocultural del país es troba entre els més favorables a la llibertat d’informació del seu entorn”.

(Visited 17 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari