Detenen 76 persones per estafar un milió d’euros amb missatges de bancs falsos

El grup usava comptes corrents de persones vulnerables per fer les transferències, a canvi de pagar-los comissions

Macrooperatiu antidroga de la Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha detingut 76 persones a diferents ciutats d’Espanya, entre les quals Barcelona, Girona i Tarragona, que haurien estafat un milió d’euros a ciutadans d’Extremadura, mitjançant l’enviament de missatges de mòbil en què es feien passar per una coneguda entitat bancària. El grup disposava de “mules econòmiques”, persones vulnerables que captadors convencien perquè cedissin els seus números de compte corrent o n’obrissin de nous, a canvi de comissions. Els estafadors enviaven a les víctimes un missatge en què les alertaven d’una incidència en el seu banc, i els facilitaven un enllaç a un web fals per solucionar el problema i, així, obtenir les dades d’accés a la banca digital per fer les transferències il·lícites.

Els estafadors combinaven tècniques d’engany com el phishing i el smishing, amb què, a través de l’enviament d’emails o missatges fraudulents amb aparença d’una font de confiança, els estafadors pretenien obtenir les credencials d’accés de les víctimes. Més endavant es va unir el vishing, en què els ciberdelinqüents feien una trucada en temps real a la víctima i, fent-se passar per un treballador del banc, l’advertien de moviments sospitosos al seu compte. Un cop guanyada la confiança, sol·licitaven a les víctimes les claus d’accés rebudes als mòbils, que en realitat eren codis per autoritzar transferències.

Pels investigadors, la majoria dels detinguts exercien funcions de “mules econòmiques”, reclutades per “captadors”, que buscaven persones en situació de vulnerabilitat. A canvi de petites comissions, aconseguien les numeracions dels seus comptes bancaris o bé aconseguien que obrissin comptes en línia en diferents entitats. Els captadors ocupaven un esglaó superior a les mules, i eren persones que havien estat convençudes pels components d’un altre nivell superior i que, com a estafa piramidal, obtenien comissions per cadascuna de les mules que reclutaven.

 

 

(Visited 5 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari