Aragonès demana a Sánchez ajuts per a la pagesia i per modernitzar el canal d’Urgell

El president assegura que cal fer l'obra per "no hipotecar el futur agrícola" del país

El president Pere Aragonès, amb la consellera Teresa Jordà i el president dels regants dels canals d'Urgell, Amadeu Ros, en una reunió per la sequera

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat al govern espanyol fer un “front comú” per tirar endavant de manera conjunta la modernització del canal d’Urgell i adaptar ajuts “immediats” per a la pagesia afectada pel tancament de la séquia principal de la infraestructura hidràulica.

Aragonès ha enviat aquest dijous una carta al president espanyol, Pedro Sánchez, en què el convida a “abordar aquesta situació tan greu” i li demana que l’Estat es comprometi a aportar el 40% del cost de l’obra, mentre que la Generalitat n’aportarà el 60% restant.

“El govern de l’Estat hi ha de ser com el de la Generalitat ja hi és”, ha afirmat Aragonès des de Mollerussa, on també ha dit que cal fer l’obra per “no hipotecar el futur agrícola”.

Aragonès, acompanyat de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, s’ha reunit aquest dijous a la Casa Canal de Mollerussa amb representants de la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell. A la trobada també hi ha assistit la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés; l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i els presidents dels consells comarcals del Segrià, Noguera, l’Urgell, el Pla d’Urgell i Garrigues.

En una atenció als mitjans de comunicació posterior a la trobada, Aragonès ha assegurat que “cal abordar d’una vegada per totes la modernització del canal d’Urgell”. En aquest sentit, ha afirmat que la Generalitat està implicada en aportar el 60% del cost de les obres i ha demanat al govern espanyol que es comprometi amb aportar el 40% restant. Es calcula que el cost de modernitzar el regadiu a les 70.000 hectàrees que rega el canal és de 1.200 milions d’euros.

D’altra banda, Aragonès també ha explicat que cal articular “ajudes immediates” per als agricultors que enguany han perdut o perdran les collites per la falta d’aigua. “Hi serem com amb les gelades de l’any passat”, ha afirmat, i ha dit que les quantitats dels ajuts es concretaran quan es pugui determinar l’abast del dany. També ha recordat que la consellera Jordà ja va demanar aquests ajuts en la darrera reunió amb el Ministeri d’Agricultura.

(Visited 10 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari