Campuzano nega cap vincle entre la residència de Santa Coloma i el fet que guanyi ERC

El conseller de Drets Socials veu bé que el consistori la construeixi i la Generalitat financi les places

    El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, intervenint a la Comissió de Drets Socials del Parlament (ACN, Mariona Puig)

    El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha tornat a negar aquest dimecres que ell vinculés la construcció d’una residència de gent gran a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) amb l’elecció del candidat d’ERC a l’alcaldia del municipi, Gabriel Rufián. A la comissió de Drets Socials del Parlament, Campuzano ha recordat que el tuit que vinculava els dos aspectes el va fer ERC de Santa Coloma, no pas ningú del govern català.

    En la seva primera intervenció, Campuzano ha dit que ell no va fer aquesta vinculació i tampoc va prometre que la Generalitat construís la segona residència pública de gent gran de la ciutat. De fet, ha apuntat que veu “bona” la proposta de Rufián perquè sigui el consistori gramenenc qui construeixi la residència i la Generalitat qui concerti les places. Així, ha apostat perquè la iniciativa social i privada i els ajuntaments construeixin aquests equipaments i el govern català financi les places públiques.

    No obstant això, el conseller també ha considerat “bona” la proposta de l’actual alcaldessa, Núria Parlón (PSC), perquè sigui la Generalitat qui construeixi la residència, ja que és qui té les competències, però ha admès que les dificultats econòmiques ho fan més complicat. Campuzano ha destacat que, en els últims 20 anys, la Generalitat només ha construït 19 residències públiques de gent gran, deu de les quals a Barcelona, del miler que hi ha a tot Catalunya, i ha dit que, davant de les dificultats pressupostàries, l’executiu català ha prioritzat la concertació de places abans que la construcció dels centres, que s’han encarregat a ajuntaments i a entitats socials o privades.

    El titular del Departament de Drets Socials ha explicat que el 2003 es van dedicar 58 milions d’euros a residències de gent gran, una xifra que va baixar amb la crisi econòmica del 2011 i va remuntar fins als 99 milions el 2019. Ara, gràcies als fons europeus, la inversió ha pujat fins als 700 milions, sent la injecció econòmica més important dels últims 20 anys. No obstant això, també ha admès que les peticions de fons europeus dels ajuntaments arriben als 500 milions, però només es podran donar fins a 125 milions.

    En aquest sentit, Campuzano ha dit que per tal que la Generalitat construeixi centres, ha de canviar el finançament de la llei de dependència, que no preveu cap sistema específic per pagar les places públiques, com sí que passa en altres països europeus. De fet, ha dit que Espanya dedica un 0,82% del PIB a dependència, davant de la mitjana europea de l’1,7%, i l’objectiu era que el 2015 s’hi dediqués l’1,5%. Actualment, l’Estat aporta 3.000 milions d’euros a dependència a Catalunya, les famílies 3.000 més i la Generalitat els 12.000 restants, ha explicat.

    El conseller de Drets Socials ha advertit de l’important “repte demogràfic” al qual s’enfronta la societat catalana amb la jubilació de la generació del baby boom, fet que requeriria una inversió continuada de 150 milions d’euros anuals, cosa que Campuzano veu ara mateix impossible.

    (Visited 4 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari