La policia patriòtica hauria pagat 25.000 euros a un agent francès pel compte fals de Trias

Segons RAC1, l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz estava al corrent de tot plegat

El candidat de Junts a l'alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, després d'una entrevista a l'ACN (ACN, Blanca Blay)

La policia patriòtica de l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz hauria pagat 25.000 euros procedents de fons reservats a un agent francès per aconseguir el compte bancari de Xavier Trias a Andorra, ha avançat RAC1. Aquestes dades, que eren falses, van acabar filtrant-se a la premsa en el marc de l’operació Catalunya i, concretament, van aparèixer a la portada del diari El Mundo dies abans de la consulta del 9-N. Segons RAC1, l’oficial que va facilitar la informació era un alt càrrec del Servei de Vigilància de Duanes de França, que coneixia personalment Enrique García Castaño, alies El Gordo, un dels comissaris de confiança de Fernández Díaz i excap de la Unitat Central de Suport Operatiu (UCAO) de la Policia Nacional.

Segons ha apuntat la ràdio citada, l’any 2014 García Castaño es va posar en contacte amb el policia francès per demanar-li informació bancària sobre líders sobiranistes. L’agent, que era un alt càrrec del cos, disposava de fonts al sistema financer andorrà i tenia accés a la llista Falciani, el document que l’informàtic Hervé Falciani es va emportar de la seu suïssa del banc HSBC amb tota una llista d’evasors fiscals. L’esperança de la policia patriòtica era que en aquesta llista hi aparegués algun nom relacionat amb el sobiranisme català, assenyala el mitjà.

Setmanes després de la petició, l’agent francès va comunicar al seu company espanyol que tenia informació d’un compte de Xavier Trias a Andorra. Era una informació falsa, però García Castaño no va contrastar-la i va traslladar-la a Eugenio Pino, cap de la Policia Nacional. També va facilitar les dades a José Ángel Fuentes Gago, el director de gabinet de Pino. Segons RAC1, Fernández Díaz estava al corrent de tot plegat. De fet, ha assenyalat que Fuentes Gago, que coneixia l’aleshores cap de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, va programar una trobada d’aquest amb el ministre. En aquella reunió, que va tenir lloc l’octubre del 2014 i que es va enregistrar d’amagat, De Alfonso va explicar a Fernández Díaz que havia sentit rumors d’un compte de Trias a l’estranger. Segons RAC1, el ministre va posar sobre la taula la possibilitat de filtrar la informació a la premsa.

Més de 25.000 euros de fons reservats
Segons el mitjà citat, diverses fonts han apuntat que, després de donar credibilitat a la informació, la policia patriòtica hauria pagat 25.000 euros provinents de fons reservats al confident. També ha assenyalat que, quan poc després va descobrir que les dades bancàries eren falses, va enviar a França en un avió oficial García Castaño, Fuentes Gago i el comissari José Manuel Villarejo. La idea era que poguessin parlar amb el confident i aclarir el malentès, però no van recuperar els diners que li havien pagat.

(Visited 13 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari