Els tribunals catalans rebaixen la pena al 41% dels condemnats per delictes sexuals per la llei del ‘només sí és sí’

Des de l'entrada en vigor de la nova legislació s'han revisat prop de 200 casos i s'han excarcerat vuit presos

Irene Montero

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i les quatre audiències provincials catalanes han revisat un total de 196 casos relacionats amb delictes sexuals per l’aprovació al setembre de la nova llei del només sí és sí, promoguda per la ministra d’Igualtat, Irene Montero. D’aquestes revisions, 81 han suposat una reducció de la condemna, un 41% del total, i aquestes reduccions han comportat l’excarceració, abans del previst, de vuit presos condemnats per delictes sexuals. Són dades fins el 31 de març que ha fet públiques aquest divendres el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que no inclouen els jutjats penals, que jutgen delictes menors, i que preveu anar actualitzant periòdicament.

El TSJC ha revisat cinc casos, i tots cinc han comportat reducció de pena, però cap ha suposat l’excarceració. L’Audiència de Barcelona ha revisat 130 casos, 40 han acabat amb reduccions de condemna, de les quals quatre han comportat l’excarceració. A Girona, l’Audiència ha revisat 11 casos, ha reduït la pena a 8 d’ells i, d’aquests, dos han acabat amb excarceració. A Lleida, l’Audiència ha revisat 15 casos, nou han acabat amb penes reduïdes, de moment no s’ha fet cap excarceració, i dos dels casos estan en tràmit. Finalment, a Tarragona, s’han revisat 35 casos, 19 han acabat amb reducció de pena i dos d’aquests amb excarceració. Nou casos encara s’estan tramitant.

A tot Espanya hi ha hagut com a mínim 978 reduccions de pena, que han suposat almenys 104 excarceracions. La immensa majoria, 880 casos, són a les audiències provincials, que han comportat 99 excarceracions. Les altres 5 excarceracions han estat promogudes pels tribunals superiors de justícia. Dels casos revisats, segons han informat els tribunals, un 32% han comportat la reducció de la pena: al voltant del 40% en els casos de recursos al Tribunal Suprem i a tribunals superiors de justícia autonòmics, un 31% a les audiències provincials i un 14% a l’Audiència Nacional.

Les absolucions són totes conseqüència de la derogació del delicte d’abús sexual comès mitjançant engany amb menors d’entre 16 i 18 anys. Les dades no inclouen les revisions de pena fetes pels jutjats penals, que jutgen delictes sexuals amb penes de fins a 5 anys de presó.

(Visited 11 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari