Site icon El Triangle

Duríssim informe de l’expert austríac Martin Kreutner sobre la corrupció a Andorra

El Principat d’Andorra està molt lluny d’assolir els estàndards europeus pel que fa a la lluita contra la corrupció i delictes que hi estan associats, com ara el blanqueig de diners. Això és el que assegura l’eminent jurista austríac Martin Kreutner (foto), degà emèrit de l’Acadèmia Internacional Anticorrupció (IACA), en el seu informe “A brief Review on the Anti-Corruption & Anti-money Laundering State of Playin the Principality of Andorra”  (“Breu ressenya sobre la situació de la lluita contra la corrupció i el blanqueig de capitals al Principat d’Andorra”), que s’ha fet públic fa pocs dies.

Aquest informe, que està disponible a Internet, és un seriós toc d’atenció a les autoritats andorranes, començant pels seus màxims representants institucionals, els coprínceps Emmanuel Macron i Joan-Enric Vives. També al Consell Superior de la Justícia (CSJ) i als òrgans judicials i policials del país.

AUTORITAT FEDERAL ANTICORRUPCIÓ D’ÀUSTRIA

L’anàlisi de Martin Kreutner destaca que, malgrat els avenços que s’han produït al Principat en els últims anys, la lluita contra la corrupció presenta greus dèficits i mancances polítiques i legislatives. El nou Consell General i el pròxim Govern tindran molta feina si volen que, d’una vegada, Andorra pugui ser equiparable a la resta de països del seu entorn europeu.

L’autor de l’informe “Breu ressenya sobre la situació de la lluita contra la corrupció i el blanqueig de capitals al Principat d’Andorra”, Martin Kreutner, va dirigir l’Autoritat Federal Anticorrupció d’Àustria entre els anys 2001 i 2010. A més, des del 2004 al 2012, va ser president de la Xarxa de Socis Europeus contra la Corrupció i de la Xarxa Europea de Punts de Contacte Anticorrupció de la UE (EPAC/EACN). Entre els anys 2012 i 2019 va exercir com a degà de l’Acadèmia Internacional Anticorrupció (IACA) i és una de les veus internacionals més respectades en l’àmbit del compliance.

LES DEMOLIDORES CONCLUSIONS DE L’INFORME

L’informe “Breu ressenya sobre la situació de la lluita contra la corrupció i el blanqueig de capitals al Principat d’Andorra” ocupa 30 pàgines. Atesa la seva rellevància i la importància que l’opinió pública andorrana en tingui coneixement, reproduïm les seves conclusions:

Exit mobile version