Què és l’índex ‘corruptor’ dins del món arbitral del futbol?

L'exvicepresident del Comitè Tècnic dels Àrbitres (CTA) José María Enríquez Negreira

De tota l’opacitat del cas Negreira, del qual, per cert, se sap pràcticament tot menys el que és essencial, o sigui la motivació real d’aquests pagaments absolutament sobredimensionats i on van anar a parar els diners, el que planteja més dificultats serà descobrir i relacionar els fets amb vida interna de l’estament arbitral.

Aquest és un món realment fosc i impenetrable dominat per personatges no menys distants i allunyats del soroll mundanal del futbol, ja que els àrbitres no parlen, no expliquen i no reaccionen.

El que sí que se sap i al Barça li hauria de preocupar especialment és com reaccionaran els testimonis arbitrals a la pregunta clau del procés sobre si Enríquez Negreira, pel seu rang i autoritat, pot ser acusat de manipular o influir en els ascensos i descensos dels àrbitres, de Segona a Primera i viceversa, durant el llarg període en què va controlar aquesta dinàmica clau en l’estructura del Comitè Tècnic Arbitral.

En aquest sentit, determinats mitjans han revelat que alguns col·legiats, sobretot els afectats per descensos, havien denunciat que eren víctimes d’algunes maquinacions. Es diu que en temps de Negreira s’aplicava a les avaluacions dels col·legiats un índex corrector per part dels caps que al final era determinant en la decisió sobre qui pujava i baixava de categoria. En els relats s’afirma que els mateixos col·legiats es referien a aquest intervencionisme com a índex ‘corruptor’, potser com un qualificatiu en clau humorística o perquè realment se sospitava que els clans dins de l’arbitratge jugaven un paper massa important. “A nosaltres només ens deien la nostra nota final i, si reclamàvem, t’explicaven que n’hi havia 40 per davant. Sense explicacions”, es lamentava un excol·legiat.

La qüestió és si l’acusació podrà convèncer el jutge que l’autoritat de Negreira per decidir qui passava l’examen o suspenia, sens dubte un superpoder en clau arbitral, va poder ser utilitzat per aconseguir aquesta ‘neutralitat’ i aquesta ‘tranquil·litat’ que segons ha declarat, era l’objectiu del seu tracte amb el Barça i pel que cobrava.

(Visited 136 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari