«L’excel·lència arriba quan no hi ha risc d’exclusió social»

Entrevista a Gemma Badia

Gemma Badia

Alcaldessa de Gavà. A les eleccions municipals del 2015 entra com a regidora a l’Ajuntament i el juliol del 2021 és nomenada alcaldessa. Diplomada en Ciències Empresarials, tècnica en Màrqueting i tècnica en Gestió Empresarial. Forma part de l’executiva del PSC del Baix Llobregat com a secretària de Polítiques Feministes.

El Dibaròmetre (enquesta de la Diputació de Barcelona) diu que el 90% dels ciutadans de Gavà estan satisfets, fins i tot molt, de viure a la ciutat. Això pot ser un estímul o un relaxament per a l’equip de govern i la seva alcaldessa?

Aquestes dades tenen una doble lectura. El fet que la gent estigui molt satisfeta d’on viu respon a l’entorn, però també a la gestió que s’està fent. I jo vull valorar el conjunt. Tenim un entorn privilegiat, amb platja, amb muntanya, també amb unes connexions molt bones amb Barcelona, amb l’aeroport, una ubicació fantàstica. I dins la ciutat es donen molts serveis que són molt útils pel desenvolupament de les persones que hi viuen. I això tampoc és casual, és fruit de totes unes polítiques que s’han fet des de l’Ajuntament, i també amb els ajuts de les administracions de les quals s’han rebut subvencions. Que la gent estigui molt satisfeta també respon a un procés d’escoltar el que la ciutadania valora i necessita, per assolir un estil de vida, que no sempre es correspon amb el nivell de vida, un estil de vida adequat. L’excel·lència arriba en el moment en què aconsegueixes que no hi hagi risc d’exclusió social, que no hi hagi famílies que ho estiguin passant malament. Sobretot després d’unes èpoques com les que hem viscut en els últims tres anys. Mantenint uns cànons de neteja, d’urbanització, d’obres, de millores en l’estalvi energètic, de fer una gestió responsable. Una de les feines a fer a partir aquí és que aquesta percepció no baixi, que aquest 90% no baixi, i si es pot convertir en un 98%, millor.

Tot i la bona percepció que tenen els gavanencs i les gavanenques de la seva ciutat, què caldria canviar de l’actual Gavà?

Hi ha dues competències que no són de l’Ajuntament i amb les quals he de demanar al govern de la Generalitat que faci el que toca. Un tema que és de la sanitat, ja que em preocupa molt el servei sanitari que es dona a la ciutadania. Aquest tema no és exclusiu de Gavà, però em preocupa com a alcaldessa de Gavà, ja que i ni les eines que tenen avui els professionals sanitaris ni les infraestructures que tenen avui són les adequades, tot i que almenys tenim la perspectiva de poder tenir un CAP 3. Teníem un ambulatori a Gavà Mar, que nosaltres hem reivindicat constantment, i no ens han fet gens de cas. Amb una població censada de 6.200 persones, que ja és molt més que en molts municipis, no tenen aquest punt d’assistència. Nosaltres hem posat, posem i posarem a disposició la infraestructura necessària perquè tingui el seu lloc. I l’altre tema és l’educació, que tampoc és una competència nostra. L’educació també és un tema en el qual s’han d’abocar més recursos, en el qual no es pot escatimar. L’educació és fonamental per al futur de la nostra ciutadania, i ho tinc molt clar: la ciutadania ha d’estar formada, ha d’estar preparada per ser capaç de discernir, i en això no es pot escatimar. En el moment en què ens trobem, amb una escola pública retallada, amb línies que se l’estan jugant, amb infraestructures que nosaltres oferim per fer ampliacions d’instituts, amb millores d’instituts, reivindicacions quant al personal…, és un fonament bàsic de la nostra societat. Penso que l’escola pública està molt desatesa, i la part subvencionada de l’escola concertada també, i aquí he de donar el meu toc d’atenció a una administració superior a la nostra. I en aquestes polítiques supramunicipals tenim dèficits.

Les eleccions del 28 de maig són les primeres com a candidata a l’alcaldia de Gavà. Què ha suposat haver estat nomenada alcaldessa a mig mandat?

És un canvi de tot. És un canvi de percepció, és un canvi de vida, és un canvi del dia a dia, és un canvi de la teva manera de percebre totes les necessitats de la ciutadania. Jo abans treballava en un àmbit, i en aquell àmbit em relacionava i coordinava amb la resta d’àmbits. Tenia una visió esbiaixada. En el moment que assumeixes l’alcaldia, ja no tens una visió esbiaixada, tens una visió global. I aquesta visió global requereix molta objectivitat, i requereix molta valoració, per una part freda i per una altra empàtica. Així, has de fer una mirada de manera freda de cap on va la ciutat i què és el que tu vols. I després has de reaccionar d’una manera molt empàtica en el moment que trepitges carrer, perquè les necessitats de la ciutadania són unes i les percepcions que tu tens a llarg termini i d’evolució de la ciutat són unes altres. I s’han de correspondre, s’han de parlar i han de tenir coherència. Quan prenc possessió de l’alcaldia: vertigen, responsabilitat , orgull…, i després comences a treballar i no pares.

Ha tingut la sensació que se la mira amb lupa pel fet d’haver substitut a l’anterior alcaldessa, avui ministra, Raquel Sánchez? Ha pensat que es podien fer comparacions?

Al principi sí, ara no. Això és un procés natural, entenc. Al principi tens la percepció que has substituït una persona que ha fet una feina ingent, i que a més l’han cridada per a ser ministra. Per tant, tens un llistó altíssim, i al mateix temps és un llistó altíssim en el qual tu has de marcar el teu propi estil. En el moment que hi entres també tens una responsabilitat molt alta perquè la persona que se’n va ha confiat, igual que el partit, en tu. Per una altra banda, també tens clar que cada persona, cada alcalde o alcaldessa, des de la seva posició de responsabilitat acaba definint-se d’una manera pròpia. Sí que és cert que en un principi no només tens el teu pes de responsabilitat, sinó el pes de no fallar a tots aquells que han apostat per tu. Després arriba el moment de la teva primera campanya electoral i la teva primera exposició a l’opinió i la valoració de la ciutadania, però ja amb un background, ja portes una experiència , ja saps per on van les coses. Aquesta visió global ja la tens consolidada i, d’altra banda, també tens moltes coses a oferir, i tens un projecte ja més propi.

En aquest any i set mesos al capdavant del consistori ha mantingut part del full de ruta de Raquel Sánchez o n’ha aplicat un d’exclusivament propi?

Hi ha un percentatge de tot. Aquí hi ha un projecte de ciutat que l’han portat els socialistes, des de l’inici, i que té un model. I és un model basat en un govern progressista. Cadascú hi ha posat de la seva part, la seva mirada i la seva manera de fer. Sí que és cert que em vaig trobar totalment identificada amb el projecte encapçalat per Raquel Sánchez, però també és cert que en el moment en què jo entro, tinc una mirada pròpia, que sí que és cert que continua amb certes línies generals però també trenca amb alguns altres punts que jo considero, sota la meva valoració i el meu criteri, com a diferents prioritats. Aquí hem de tenir en compte l’entorn socioeconòmic, no és només un canvi de persona sinó que també és un canvi socioeconòmic que hi ha al teu voltant i al qual has de donar resposta, i si bé amb la pandèmia ja vam fer una reactivitat necessària, després de la pandèmia també hem hagut de fer un canvi de prioritats, cosa que també ens ha donat espais. I això ho vull posar de valor: continuar apostant per una millora d’infraestructures, d’equipaments, d’oferta sociocultural, d’oferta esportiva i de l’activitat econòmica de la ciutat.

Quins són els projectes immediats que destaquen en el seu actual mandat?

Estem treballant molt intensament per donar resposta a l’oferta d’equipaments culturals i esportius. Tenim una gran sort, i és que tenim un gran teixit associatiu tant per oferir esport com per oferir cultura. M’agrada molt mantenir la cultura tradicional, i donar a aquesta cultura al seu pes específic dins la ciutat. Però també les activitats culturals generals i associatives. El teixit esportiu de la ciutat, amb el cultural, mobilitza moltes persones. Crec que és necessari que hi hagi aquestes xarxes, que a data d’avui estan compartint molts espais, i penso que val la pena donar una oferta de més qualitat. Tenim projectes en curs i tenim un pla d’equipaments que estem treballant i que vol donar resposta a tota aquesta situació, amb la visió que jo tinc del que són els equipaments de la ciutat. En aquest sector estem treballant molt des de fa mesos, i crec que els resultats es veuran aviat.

Un pronòstic del resultat electoral dels pròxims comicis municipals?

Em vull caracteritzar per la meva prudència. La meva prudència és positiva, però a mi m’agrada pensar que la ciutadania està contenta i que continua confiant en el projecte que portem , però d’altra banda també m’agradaria fer una crida a la participació. Crec que és important que la ciutadania s’involucri a opinar sobre el seu municipi, i doni la confiança a aquells que cregui que són els més preparats per tirar endavant el projecte de ciutat. Jo estic rebent bones sensacions, però no faré un pronòstic, perquè, com he dit, soc molt prudent, i espero que la nit del 28 sigui la millor nit per als gavanencs i les gavanenques.

(Visited 200 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari