Sis mesos de presó per a un conductor d’autobús per insults racistes a una dona musulmana

L'Audiència fa pagar a Transports Metropolitans de Barcelona la indemnització a les víctimes

Judici al conductor de TMB

L’Audiència de Barcelona ha condemnat a sis mesos de presó un conductor d’autobús de TMB per proferir insults racistes a una passatgera musulmana i els seus tres fills menors el maig del 2020. La dona va tenir problemes per validar una targeta i això va provocar que el conductor li digués que volia viure gratis i que se n’havia de tornar al seu país. A més, fora del vehicle, va intentar treure el vel de la dona i va forcejar amb els fills, que volien protegir la seva mare. El tribunal el condemna per un delicte d’odi a pagar també 1.800 euros de multa i 4.383 euros d’indemnització a les víctimes, que haurà de pagar TMB, i tres anys d’inhabilitació per a ocupació docent, esportiva o de lleure.

Segons considera provat la sentència, cap a les 6 de la tarda del 29 de maig del 2020, durant el primer desconfinament de la pandèmia, la dona i els seus tres fills de 14, 10 i 3 anys, van pujar a la línia V-19 al Carmel i en direcció a la Barceloneta. La dona va pagar el seu bitllet amb una targeta seva, però la T-16 de la seva filla gran havia estat substituïda per una targeta de bescanvi que també havia caducat. El conductor no li va fer cap indicació, però va fer al·lusions al seu origen ètnic perquè portava vel al cap i va dir: “Veniu aquí a viure gratis”. Posteriorment, la dona i els fills es van asseure al bus i el conductor va continuar fent comentaris sobre el seu origen migrant. Al cap d’unes parades, el treballador es va dirigir a la dona i li va dir que baixés del vehicle, cosa que altres passatgers van celebrar.

Un cop al carrer, la dona anava a fer una foto de la matrícula del bus, cosa que va provocar que el conductor parés el vehicle de nou i en baixés. “Molt alterat i a crits” va insultar la passatgera amb expressions com “putos moros” o “ves-te’n al teu país”. A més, intentava treure-li el vel del cap i li volia fer fotos amb el seu mòbil. Els tres fills van voler protegir la seva mare, però l’acusat, “a causa de la ira que el dominava”, va agafar-los pels braços per apartar-los i va estirar els cabells a un dels menors. Alguns vianants van recriminar els fets al conductor, que va acabar tornant al bus i va seguir la marxa.
En la sentència, el tribunal diu que l’acció va durar tanta estona que no es pot al·legar que l’home patís un “curtcircuit” i que no té res a veure una targeta de transport públic amb voler treure el vel a la passatgera. A més, recorda que tot i que el conductor estigués enfadat i la insultés, els renecs no haurien hagut de fer referència al seu origen nacional o religiós.
Durant el judici l’home va negar els fets, dient que la dona no volia pagar el bitllet i el va amenaçar de mort, però la víctima va assegurar que sí que duia una targeta, però caducada, i va negar cap amenaça. Segons el xofer, ell no va insultar la dona, sinó que li va dir que comprés una targeta i després reclamés l’import a l’ATM. Segons l’home, la dona s’ho va prendre malament i li va dir que estava “boig”.

A l’alçada del passeig Sant Joan, la dona i els fills van baixar de l’autobús, segons ell per iniciativa pròpia i segons les víctimes per insistència d’ell. Va ser aleshores quan, segons el conductor, la dona li va fer un gest dient-li que li tallaria el coll. El xofer va baixar i va voler fer una foto amb el mòbil a la dona a causa d’aquesta suposada amenaça, sense tocar-la ni a ella ni als seus fills, ha explicat. Després va informar de l’incident a TMB.

En canvi, la dona i la seva filla gran van explicar que el conductor primer va tenir una discussió amb un motorista, i quan elles van baixar es va posar violent, va baixar i les va seguir insultant.
La sentència imposa que sigui TMB qui pagui les indemnitzacions, ja que és la responsable del correcte funcionament del servei. A més, el tribunal retreu a l’empresa pública que la formació als conductors “ha de complementar-se amb altres mesures”.

L’acusació particular li demanava 1 any i 9 mesos de presó, mentre la fiscalia, per un delicte contra la integritat moral i tres de lesions lleus, li demanava 10 mesos de presó, 3 anys i 10 mesos d’inhabilitació per a ofici educatiu, esportiu o d’oci, 4 anys de prohibició d’aproximació o comunicació amb les víctimes i més de 9.000 euros entre multes i indemnitzacions.

(Visited 65 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari