Citizen Lab oculta al ‘CatalanGate’ les persones suposadament espiades que estan vinculades a la trama russa del procés

Alexander Dmitremko, guia de Josep Lluís Alay en la visita a Moscou per buscar suport a la independència, diu que ha patit nou atacs amb Pegasus però no apareix a l’informe del col•lectiu canadenc

Alexander Dmitrenko assegura en aquest tuit que l'han espiat 9 cops amb Pegasus però no figura al 'CatalanGate' de Citizen Lab

A l’informe batejat com a CatalanGate que va elaborar Citizen Lab sobre el suposat espionatge a persones partidàries de la independència de Catalunya hi ha absències sorprenents. Al document que va pujar al seu portal d’Internet el 18 d’abril de l’any passat aquest col·lectiu canadenc sobta que no hi apareguin dues persones: Alexander Dmitrenko i Víctor Terradellas.

Dmitrenko va acompanyar Josep Lluís Alay, , cap de l’Oficina de l’ex-president de la Generalitat Carles Puigdemont, com a mínim, en un dels tres viatges que va fer a Rússia, entre el juny del 2019 i el febrer del 2020. Alay sí que apareix al CatalanGate de Citizen Lab, on s’assegura que va rebre sis missatges sospitosos d’estar vinculats amb el programa espia Pegasus. Aquests missatges haurien estat enviats el 13 de juliol del 2020 o els dies immediatament anteriors o posteriors. Sorprèn que Dmitrenko no aparegui entre les presumptes víctimes de l’espionatge denunciat per Citizen Lab perquè ell mateix va explicar a Twitter que el seu telèfon mòbil havia estat atacat 9 vegades amb Pegasus entre l’11 de desembre del 2019 i el 30 de juny del 2020.

Qui va espiar aquest empresari nascut a Rússia i que viu a Catalunya des de ben jove? Perquè no apareix com a víctima de l’espionatge amb Pegasus al CatalanGate quan ell mateix ha fet públic que ha estat atacat 9 cops amb aquest programa?

Citizen Lab assegura que ha detectat que els telèfons mòbils de 65 persones van ser infectats o es va intentar fer-ho amb Pegasus o un altre programa maliciós que es diu Candiru. Al seu CatalanGate hi figuren els noms de 60 d’aquestes persones però n’hi ha 5 que apareixen com a anònimes. Una d’aquestes víctimes s’amaga rere les sigles A.C. Aquest cas apareixia en l’informe publicat el 18 d’abril a nom d’Antoni Comín, però el director de Citizen Lab, Ronald Deibert, va reconèixer el passat desembre que havia estat un error i que no tenia constància que el telèfon de l’ex-conseller de Salut hagués estat infectat. Va substituir el seu nom per aquest misteriós A.C.

D’un dels altres quatre presumptes espiats que per alguna raó que es desconeix no donen la cara a l’informe es diu que no se sap quan li van infectar el telèfon. Dels altres tres s’afirma que les infeccions es van produir els anys 2018, 2019 i 2020. Algun d’ells és Dmitrenko? És possible que Víctor Terradellas en sigui un altre? Terradellas és el dirigent del partit de Carles Puigdemont que va organitzar-li l’entrevista amb uns emissaris russos l’octubre del 2017 que oferien el suport a la independència de Catalunya a canvi que el govern de la Generalitat reconegués la sobirania de Rússia a Crimea i que convertís Catalunya en un paradís de les criptomonedes.

En les reunions que Terradellas va organitzar entre membres del govern català i els emissaris del Kremlin hi va participar Elsa Artadi, aleshores consellera de la Presidència i portaveu del govern de Puigdemont. Al Catalangate hi consta com espiada però sense que s’hi indiqui quan es va infectar el seu telèfon.

És evident que Citizen Lab  ha volgut tirar terra al damunt de la trama russa del procés, ja que aquesta connexió justifica, lògicament, l’espionatge de les intencions d’un govern autonòmic que posava en perill la cohesió de la Unió Europea. A Rússia li interessava i li interessa una Europa dividida. I a Citizen Lab no li interessava que es parlés de Rússia al seu CatalanGate. Alexander Dmitrenko ha explicat que la confirmació de les infeccions del seu telèfon mòbil l’havia fet amb l’ajut d’Amnistia Internacional. Citizen Lab ha assegurat que va demanar Amnistia internacional que analitzés 4 dels 65 casos que inclou al seu informe per confirmar la seva afirmació que havien estat atacats amb Pegasus. Cap d’ells era el de l’empresari rus. De fet, la paraula ‘Rússia’ no surt en cap de les pàgines i gràfics del CatalanGate. Curiós.

(Visited 272 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari