El Tribunal Penal Internacional emet una ordre d’arrest contra Putin per crims de guerra

Considera el president rus presumpte responsable de la deportació forçada de nens ucraïnesos

Vladimir Putin

Foto: Govern de Rússia

El Tribunal Penal Internacional (TPI) ha emès aquest divendres una ordre d’arrest contra el president de Rússia, Vladimir Putin, a qui considera presumpte responsable de la deportació forçada cap a territori rus de nens ucraïnesos durant la guerra a Ucraïna.

A més, aquest tribunal ha emès una altra ordre d’arrest internacional pel mateix motiu contra Maria Lvova-Belova, comissària presidencial dels drets de la infància a Rússia.

El TPI aprecia l’existència de “motius raonables” per pensar que Putin té una responsabilitat penal individual directa o per incapacitat per controlar subordinats civils i militars que van cometre materialment les deportacions, negades reiteradament des del Kremlin.

El govern d’Ucraïna, però, ha xifrat en 16.000 els nens desplaçats d’aquesta manera cap a territori rus durant el conflicte bèl·lic provocat per la invasió russa. Un estudi de la Universitat de Yale (EUA) va xifrar en 6.000 els menors ucraïnesos internats en internats de Rússia en aquest context.

La possibilitat que Putin acabi sent jutjat és remota, donat que el TPI no jutja acusats que no compareixen en el judici i Rússia no forma part des del 2016 de l’Estatut de Roma, fonament del TPI.

(Visited 139 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari