El germà del militant antifranquista assassinat Cipriano Martos, nomenat Sabadellenc de l’Any

La seva denúncia va permetre localitzar i identificar les restes enterrades en una fossa de Reus

  Antonio Martos conversa amb la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart
  Antonio Martos conversa amb la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart

  Antonio Martos, germà del militant antifranquista assassinat Cipriano Martos, ha estat nomenat Sabadellenc de l’Any 2022 en una gala celebrada aquest dimarts al Teatre Principal de la capital vallesana. El premi, que atorga el diari digital iSabadell en col·laboració amb l’Ajuntament i Ràdio Sabadell, es lliura després d’un procés de votació popular.

  Nascut a Loja (Granada), Antonio Martos és el primer familiar d’una víctima mortal del franquisme que ha declarat davant la justícia internacional a Catalunya per esclarir les causes de la mort del seu germà, sindicalista torturat i assassinat per la Guàrdia Civil l’any 1973. Gràcies a la seva denúncia, 50 anys després de la mort de Cipriano s’han pogut identificar les seves restes.

  Cipriano va ser detingut el 25 d’agost de 1973, després que dugués a terme una acció de propaganda política a Igualada. El van portar a la caserna de Reus, acusat de propaganda il·legal i de pertànyer al FRAP (Frente Revolucionario Antifascista y Patriota). El van interrogar i torturar, obligant-lo a beure un líquid corrosiu conegut com a “líquid de la veritat”, una combinació d’àcid sulfúric i gasolina. Dos dies després el van traslladar a l’hospital i va morir per una hemorràgia interna.

  La candidatura de Martos competia amb les de la pianista Laura Andrés, la responsable de l’Espai Àgora de Sabadell, Maria Antònia Cabistany, la surfista de neu olímpica, Queralt Castellet, i el director de fotografia Tomàs Pladevall.

  Facebook
  Twitter
  WhatsApp

  avui destaquem

  Deixa un comentari

  Notícies més llegides