El fiscal diu que la Mesa del 2017 era conscient que desobeïa el TC

Les defenses diuen en l'informe final que els diputats tenien dret a garantir els debats parlamentaris

La fiscalia ha assegurat aquest dijous que els membres sobiranistes de la Mesa del Parlament del 2017 eren plenament conscients que desobeïen els requeriments del Tribunal Constitucional quan admetien a tràmit iniciatives parlamentàries contràries al mandat del tribunal.

En el seu informe final, el fiscal ha dit que la desobediència va ser “oberta” i que els quatre acusats no poden al·legar que la doctrina anterior del TC els emparava, ja que no era “pètria” i els avisos del tribunal eren “clars, precisos i concrets”. A més, ha negat que el judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per desobediència contra Lluís Corominas, Lluís Guinó, Ramona Barrufet i Anna Simó sigui contra la inviolabilitat parlamentària.

El fiscal Pedro Ariche ha fet un extens informe de més d’una hora, en el que ha assegurat que tots els fets denunciats no tenen cap mena de discussió perquè estan documentats. Sobre la interpretació d’aquests fets no discutits, ha dit que les ordres del TC eren “succintes, però clares, concretes i precises”, i, per tant, els membres sobiranistes de la Mesa tenien els mitjans suficients per entendre-les i complir-les.

A més, ha recordat que els acusats sabien les conseqüències de l’incompliment, perquè eren “degudament advertits” pels lletrats de la cambra. “Eren plenament conscients que sobrepassaven completament els límits, per la qual cosa la seva actuació no pot emparar-se en la inviolabilitat parlamentària o la llibertat d’expressió”, ha reblat.

Defenses: dret a equivocar-se
Judit Gené, advocada de Lluís Corominas, Lluís Guinó i Ramona Barrufet, ha demanat al tribunal que dicti una sentència segons les proves practicades en els tres dies de judici, i no basant-se en l’anterior sentència o les sentències del Tribunal Suprem sobre Joan Josep Nuet i Carme Forcadell.

Per a Gené, els seus clients potser “no van estar encertats, però tenien el dret a creure, per la jurisprudència anterior i la falta d’antecedents sobre la matèria”, que havien de preservar el debat parlamentari per sobre dels requeriments del TC. “No tenien dret a creure-ho, sota error si vostès volen?”, ha preguntat als magistrats.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides