L’aliança d’Espanya i Portugal s’enforteix culturalment i com a «pont» entre continents

La Cimera Ibèrica de Lanzarote aposta per reforçar el vincle atlàntic de la UE amb l'Amèrica Llatina i l'Àfrica. El primer ministre portuguès recolza la inclusió del Marroc a la candidatura ibèrica al Mundial 2030

António Costa i Pedro Sánchez

Pedro Sánchez ha abordat amb António Costa, a la 34a Cimera Ibèrica de Lanzarote, les principals línies d’acció possibles de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea. Sota la inspiració de la Balsa de Piedra de Saramago, el president espanyol ha recordat la sintonia existent entre Espanya i Portugal per teixir aliances que permetin al continent aprofundir en una autonomia estratègica oberta, reforçant les relacions entre la UE i el Sud Global.

“Avui treballem perquè aquesta bassa de pedra ibèrica que va imaginar Saramago sigui, tal com ha dit el primer ministre portuguès, un pont”, ha afirmat el president Sánchez, destacant que aquest nexe d’unió ha de servir a Europa en el seu acostament a altres pobles atlàntics. “Que aquest oceà representi, per sobre de tot, una finestra al progrés, la democràcia i la prosperitat”, ha subratllat. El primer ministre portuguès ha donat suport a una “candidatura de la Península Ibèrica amb el Marroc”. Tots dos caps de Govern han considerat “molt important” la idea de cooperació i apropament entre Europa i Àfrica.

Pedro Sánchez ha destacat que tots dos països també mantenen una visió comuna (Excepció Ibèrica) al voltant de la necessitat de fer front als alts preus de l’energia amb un nou marc regulador del mercat de l’electricitat, impulsar la competitivitat de l’economia europea i la seva reindustrialització.

D’altra banda, António Costa ha afirmat que han parlat sobre connexions terrestres entre les dues capitals ibèriques: «D’aquí al 2024 ja tindrem la nova connexió entre Lisboa i Badajoz que permetrà desplaçar-se amb tren en 1 hora i 50 minuts». Com a resultat d’aquesta Cimera s’ha signat una Declaració Conjunta i 11 acords en diverses matèries, com ara infraestructures, digitalització de la justícia, escoles de frontera, educació superior, formació en economia social, resistència antimicrobiana el desenvolupament d’una programació cultural creuada. L’Estratègia Comuna de Desenvolupament Transfronterer segueix el seu desplegament, i es constitueixen les comissions de coordinació multinivell.

Iberisme cultural i democràtic

La cultura ha ocupat un lloc destacat a la 34a Cimera Ibèrica. En el marc d’aquesta trobada, el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, ha mantingut una reunió bilateral amb el seu homòleg, Pedro Adão i Silva, on han constatat la fortalesa de les relacions culturals entre els dos països. A la XXXIII Cimera Espanya-Portugal, celebrada el mes de novembre passat a Viana do Castelo, es va signar el Memoràndum d’Entesa entre el Ministeri Cultura i el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic d’Espanya i el Ministeri de Cultura i el Ministeri de Cohesió Territorial de Portugal, relatiu al projecte Cultura de Frontera.

Arran d’aquest acord les administracions dels dos països han estat treballant en la configuració del que serà l’Agenda Cultural Comuna 2023, 49 activitats que es desenvoluparan al territori fronterer conegut com La Raya. En la seva elaboració han participat, a més dels dos ministeris, totes les comunitats autònomes espanyoles, així com les direccions regionals de cultura de Portugal. El seu objectiu principal és que aquesta programació serveixi per reforçar les relacions i promoure la cooperació i l’intercanvi en matèria de cultura en l’àmbit transfronterer, contribuint així al desenvolupament sostenible d’una zona amb dèficit de població. Aviat es farà pública l’agenda comuna, les activitats de la qual tenen el requisit d’ser finançades per programes públics.

Celebració conjunta del 50è Aniversari de la Revolució dels Clavells

El ministre de Cultura i Esport ha subscrit amb el seu homòleg portuguès un Protocol d’intencions per posar en marxa un Programa Cultural Creuat entre els dos països, amb motiu del 50è Aniversari de la Revolució dels Clavells. «Un episodi històric que va marcar, sens dubte, una Espanya que vivia els últims cops de cua del franquisme i que va veure amb il·lusió com el canvi era possible. Amb aquesta programació cultural volem incidir en la important contribució de la cultura i les arts a la democratització dels dos països», ha explicat Iceta. Per això, entre l’octubre del 2024 i l’octubre del 2025 es desenvoluparà en tots dos països una programació cultural creuada perquè integri la política cultural com a element central de les polítiques públiques.

Programa d’Escoles de Frontera

La ministra d’Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, ha signat un protocol de col·laboració amb el ministre d’Educació lusità, João Costa, per potenciar el programa d’Escoles de Frontera. A més, s’ha avançat en la col·laboració en matèria de formació professional i en el foment de les vocacions cientificotecnològiques, especialment entre les noies, prioritats educatives de la presidència espanyola de la Unió Europea.

«Portugal i Espanya estem estretament alineats en les nostres perspectives de millora educativa», ha assenyalat la ministra en la seva intervenció al ple de la cimera. “Estem sent un exemple de transformació del sistema educatiu des de problemes similars, un procés en què ens hem donat suport mútuament aprenent de les bones pràctiques de l’altre”, ha afegit.

Entre els projectes de col·laboració transfronterera entre tots dos països hi ha el programa d’Escoles de Frontera en què actualment participen 10 centres portuguesos i sis espanyols (d’Andalusia, Extremadura i Castella i Lleó). Amb la signatura del protocol, que compta amb el suport de l’Organització d’Estats Iberoamericans (OEI), es reforçarà la col·laboració entre docents, alumnes i centres per afavorir el bilingüisme, la interculturalitat, l’intercanvi de continguts curriculars, el suport de projectes educatius i curriculars compartits, així com l’agermanament entre escoles.

Cooperació en matèria d’educació superior

El ministre d’Universitats, Joan Subirats, i la ministra de Ciència, Tecnologia i Educació Superior del Govern de Portugal, Elvira Fortunato han signat el Memoràndum d’Enteniment per a la cooperació en matèria d’Educació Superior. Aquest acord bilateral té per objecte: 1) La intensificació del reconeixement dels períodes d’estudis, títols acadèmics pro i post-Bolonya i diplomes d’educació superior expedits per una institució d’educació superior reconeguda de conformitat amb el dret intern d’un dels dos Estats. 2) La intensificació del reconeixement automàtic de títols i diplomes d’educació superior expedits. 3) Reforçar la cooperació en el camp de l’educació superior mitjançant l’intercanvi d’informació sobre programes educatius, l’organització de reunions, visites, conferències, fòrums, seminaris i intercanvis, així com l’establiment d’instruments de cooperació directa i de recerca entre les institucions d’educació superior.

Campus Rural Transfronterer

La ministra de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i el ministre d’Universitats, Joan Subirats, per una banda, i la ministra de Cohesió Territorial, Ana Abrunhosa i la ministra de Ciència, Tecnologia i Ensenyament Superior de la República Portuguesa, Elvira Fortunato, de l’altra, han signat el Memoràndum d’Enteniment sobre el Campus Rural Transfronterer. Aquest memoràndum té com a objectiu afavorir la cohesió territorial i el repte demogràfic a través del desenvolupament de projectes, que permetin als joves conèixer les zones rurals i d’interior, així com la creació d’enllaços amb aquests entorns, afavorint-ne la pervivència futura i la posada en valor d’aquests territoris transfronterers, avançant en la cohesió, l’ocupabilitat i el benestar.

Ambdós països col·laboraran per a l’impuls del Campus Rural Transfronterer a través de pràctiques Universitàries, curriculars i extracurriculars, al medi rural a banda i banda de la frontera, formalitzant la voluntat de promoure la mobilitat de les persones estudiants que hi participin. Campus Rural pretén promoure el coneixement del territori per part dels joves, així com el desenvolupament educatiu, social i econòmic a banda i banda de la frontera i es desenvoluparà en municipis que hagin patit processos de despoblació durant els últims anys, podent incloure entitats públiques o privades.

Memorant per a revitalització de llogarets

Es tracta d’un acord per col·laborar en la revitalització i innovació territorial de petits municipis transfronterers i llogarets transfronterers. L’objectiu principal és dinamitzar aquests territoris de manera sostenible i integradora, reduir les asimetries territorials i contribuir a la igualtat d’oportunitats entre els ciutadans. Els projectes també tenen com a objectiu la inversió empresarial innovadora i competitiva, la creació de llocs de treball, la transformació digital, la transició energètica, la transició climàtica, la mobilitat sostenible i l’economia circular.

El memoràndum destaca la importància dels petits municipis i llogarets a la societat, que proveeixen d’aliments i contribueixen a la preservació d’ecosistemes essencials. Reconeix aquests llocs com a espais que uneixen benestar, qualitat de vida i sostenibilitat i cerca promoure el seu desenvolupament econòmic i social en línia amb la visió a llarg termini per a les àrees rurals de la Unió Europea i el Tractat de Funcionament de la Unió Europea en el marc de la cohesió econòmica, social i territorial.

Els dos caps de Govern ibèrics es tornaran a veure les cares a la Cimera Iberoamericana de Santo Domingo el proper 25 de març.

(Visited 42 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari