La bicicleta pública arriba a l’àrea metropolitana de Barcelona

L’ens metropolità posa en marxa l’AMBici, que s’expandirà a 15 municipis amb un total de 2.600 bicicletes

Una de les primeres 55 estacions amb les quals l'AMB ha posat en marxa el nou servei AMBici

Foto: Albert Canalejo

L’impuls del transport públic i de la mobilitat sostenible és un dels eixos cabdals de les polítiques que desenvolupa l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), fet que ha dut l’ens a fer un pas endavant en aquest aspecte i crear el nou servei de bicicleta metropolitana compartida, l’AMBici, gestionat per Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).

El servei va posar-se en marxa el darrer 30 de gener amb les primeres 55 estacions amb més de 500 bicicletes situades en sis municipis metropolitans: Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern. Pròximament, arribarà a un total de 15 municipis metropolitans, expandint-se també a l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Feliu de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Molins de Rei, Viladecans, Gavà i Castelldefels.

El servei posarà a disposició dels ciutadans un total de 2.600 bicicletes elèctriques en 236 estacions, de les quals com a mínim la meitat tindran punt de recàrrega elèctrica, mentre que la resta seran energèticament autònomes i funcionaran mitjançant plaques fotovoltaiques. La posada en marxa de l’AMBici, assenyala el director de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Joan Maria Bigas, ha sigut un “èxit”, ja que el servei està sent “molt acceptat”. De fet, en deu dies es van superar els 1.000 usuaris.

El projecte està cofinançat amb 7 milions d’euros del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (fons Next Generation), i permetrà potenciar i facilitar opcions de mobilitat sostenible a l’àrea metropolitana. De fet, l’AMBici està integrat amb el sistema de transport públic col·lectiu i el complementa, facilitant l’accés a llocs on és més difícil arribar en transport públic.

“Des de l’AMB, seguim fent realitat alternatives de mobilitat saludable i sostenible a la metròpolis de Barcelona. Esperem que l’AMBici sigui un veritable punt d’inflexió en l’ús de la bicicleta i un bon complement a la xarxa de transport públic”, assenyala el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Antoni Poveda. Per la seva banda, Bigas destaca que el servei suposa una “fita molt important” i assenyala que és un “dels pocs exemples a Espanya i Europa” que es duu a terme en l’àmbit metropolità.

Pel que fa al preu d’aquest nou servei, durant el 2023 l’AMB ofereix una tarifa promocional de 25 euros anuals per abonament, la qual permet que els primers 30 minuts de cada trajecte siguin gratuïts. Després d’aquests dos quarts d’hora, costa 0,50 euros cada 30 minuts. A partir de l’any 2024, l’abonament tindrà un cost de 40 euros anuals i els primers dos quarts d’hora costaran 0,15 euros. Després dels 30 minuts inicials, costarà 0,50 euros cada 30 minuts. El servei funciona durant 19 hores diàries els 365 dies de l’any, concretament des de les 5 del matí fins a les 12 de la nit, i els usuaris de l’AMBici poden emprar tant la targeta física, que podran adquirir per 6 euros, com l’aplicació mòbil, que és gratuïta.

Integració amb el Bicing

L’AMBici recull l’experiència de l’e-Bicibox i pren el Bicing com a referent. En tractar-se d’un servei pensat per combinar amb el transport públic, l’Administració metropolitana ha previst dues mesures per tal d’integrar l’AMBici amb el servei de Bicing de la ciutat de Barcelona, encara que cadascun funcioni a través de la seva pròpia aplicació mòbil.

D’una banda, ha creat l’abonament metropolità, que ofereix descomptes als usuaris dels dos serveis, i, de l’altra, ha establert set estacions de pont o de transferència d’ambdós serveis de bicicleta pública. Amb relació a la primera mesura, l’AMB planteja dos tipus d’abonaments metropolitans: el que inclou el servei AMBici i la tarifa plana del Bicing, que costa 65 euros anuals, i el que engloba l’AMBici i la tarifa plana per ús del Bicing, de 53 euros l’any. Els dos tipus d’abonaments metropolitans, que permeten establir unes condicions preferents per als usuaris que utilitzin els dos sistemes, ja es poden adquirir.

Pel que fa a les set estacions de pont o de transferència dels dos serveis de bicicleta pública, segons explica el cap de servei de gestió de la Mobilitat Sostenible de l’AMB, Marc Iglesias, estan ubicades “en punts rellevants”, concretament a la zona universitària de Barcelona (metro Palau Reial), a la frontera amb l’Hospitalet -Riera Blanca, Collblanc i Ciutat de la Justícia- i a l’àmbit del Besòs -a la zona universitària del Fòrum, a la Verneda i a Santa Coloma de Gramenet-.

Les estacions de transferència, assenyala Iglesias, “aprofiten els carrils bici” i, una mostra d’això és que la situada a Palau Reial “correspon a l’enllaç del carril bici que va d’Esplugues al Parc de Cervantes de Barcelona”. En aquest sentit, destaca el cap de servei de gestió de la Mobilitat Sostenible de l’AMB, els punts de canvi de l’AMBici al Bicing estan connectats a la xarxa Bicivia de l’AMB, que està feta al 60% i, un cop acabada, comptarà amb més de 500 km de carrils bici “per relligar” els municipis metropolitans. L’AMB no descarta augmentar el nombre d’estacions de transferència en un futur, i obre la porta a una possible extensió de l’AMBici a més municipis metropolitans.

Bicicleta 100% elèctrica

Tota la flota de bicicletes de l’AMBici corresponen al model e-SMARTbike 2.0, el qual és 100% elèctric i disposa d’assistència al pedaleig. A més, ofereix facilitats per maniobrar de manera àgil i segura en un entorn urbà.

 

 

Redacció d’El Triangle – Amb la col·laboració de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides