Origami contra la guerra a Ucraïna

Cada dissabte, un grup d’experts en origami, professors i nois i noies d’Ucraïna es connecten a través d’una pàgina de facebook per compartir una estona doblant peces de paper en les formes més diverses i originals. No hi falta el colom de la pau, clar. Han batejat aquesta iniciativa com “Origami contra la guerra a Ucraïna” i darrera d’ella hi ha una de les persones que més domina aquest art de doblar papers o tovallons per donar-los una vida especial a base d’imaginació i destresa: Joan Sallas.

Vaig entrevistar-lo i em va animar a participar en una de les trobades amb els nois i noies ucraïnesos. Ho vaig fer i em vaig trobar aquest dissabte aprenent a fer un dofí seguint les instruccions d’una nena ucraïnesa. Estava seriosa però concentrada en les seves explicacions.

El cap de setmana que ve, Sallas organitza a la ciutat alemanya de Freiburg les quinzenes jornades de didàctica del plegat. Hi havia d’assistir una de les professores que va intervenir en la sessió d’aquest dissabte, però un míssil rus va destruir tres pisos de la seva escola a Ukrainsk, a la part no ocupada de la província de Donetsk, a l’est del país i ha decidit quedar-se  amb els seus alumnes i participar on line en el taller.

Plegar papers manté ocupats i entretinguts els nois i noies que participen en aquesta activitat. La guerra continua al seu entorn i amenaça les seves vides però la papiroflèxia els la treu del cap durant una bona estona. Entre setmana els membres del grup es mantenen comunicats a través d’un xat al canal de Telegram. Hi comparteixen idees, noves creacions, confidències i il·lusions.

Sallas i el seu grup també combaten la guerra. No ho fan amb armament. Les seves armes són uns papers de colors que per la màgia de la papiroflèxia es converteixen en flors, gats, dofins o coloms de la pau. La pau a la qual haurien de tenir dret tots els nens i nenes del món.

Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides