Junts s’obre a la proposta del PSC per eliminar les pensions vitalícies dels expresidents del Parlament

El partit de Borràs està disposat a abordar la reforma si busca "racionalitzar la institució" i hi ha "consens"

    El portaveu de Junts, Josep Rius, en una roda de premsa a la seu del partit (ACN, Natàlia Segura)

    Junts s’ha obert a estudiar a la proposta del PSC per eliminar les pensions vitalícies dels expresidents del Parlament si “va en el sentit de racionalitzar la institució”. Així s’ha expressat el portaveu del partit, Josep Rius, preguntat per la proposta de reforma de llei que han registrat aquest dilluns els socialistes. “Qualsevol reforma d’aquest tema s’ha d’abordar des del consens i amb l’objectiu de prestigiar la institució”, ha remarcat Rius, tot exigint un debat “seriós” i “rigorós” al respecte.

    Ara bé, els de Junts han insinuat que amb aquesta iniciativa el PSC “intenta desviar l’atenció” després d’haver aprovat els pressupostos del Govern fent de “crossa” del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Així, Rius veu un cert “oportunisme polític” per part del partit de Salvador Illa i ha avisat: “Si (la reforma) és ad hoc, no ens hi trobaran”.

    La reforma afectaria cinc expresidents vius: Joan Rigol, Ernest Benach, Núria de Gispert, Carme Forcadell i Roger Torrent. En el cas de la presidenta del Parlament suspesa i presidenta de Junts, Laura Borràs, just el 12 de març s’han complert dos anys de la seva presidència, però està suspesa des del juliol passat. Així doncs, amb l’actual llei podria estar en qüestió si té dret a la pensió vitalícia, ja que requereix un mínim de dos anys al càrrec.

    Els socialistes volen eliminar les pensions vitalícies a la presidència de la cambra, reduir els imports i limitar-los a sis mesos. La llei actual del 1988, modificada el 2003, preveu que quan un president abandona el càrrec cobri el 80% del sou durant la meitat del temps que l’ha exercit o un mínim de quatre anys. Els socialistes proposen que sigui del 20% i durant 6 mesos. En el cas de la jubilació, a partir dels 65 anys ara cobren una pensió vitalícia del 60% si han exercit un mínim de dos anys, i el PSC vol que sigui un 10% durant sis mesos.

    (Visited 28 times, 1 visits today)

    avui destaquem

    Feu un comentari