Escrivá acorda amb Europa i Podem poder triar el sistema de còmput per a les pensions

El Ministeri de Seguretat Social plantejarà als agents socials poder escollir entre 25 o 29 anys de còmput

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, aquest dijous al Col·legi d'Economistes de Catalunya (ACN, Miquel Vera)

El Ministeri de Seguretat Social ha acordat amb la Comissió Europea i amb Unides Podem que els pensionistes puguin triar per calcular les pensions entre el període actual de 25 anys o ampliar-lo a 29, excloent els dos de pitjor cotització. Segons confirmen fonts del Ministeri encapçalat per José Luis Escrivá a l’ACN, aquesta és la proposta que plantejaran als agents socials en la reunió que mantindran aquest divendres a les 12.30 hores per tancar la reforma del sistema.

Fonts de la Moncloa han confiat a aconseguir el suport de sindicats i patronal així com d’una àmplia majoria parlamentària en aquesta “recta final de la negociació”. “La reforma conté mesures per millorar l’equitat del sistema i reforçar els ingressos”, defensen.

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha destacat en una piulada a Twitter que la reforma “reforça les pensions més baixes, que afecten especialment a les dones”. “Per aconseguir-ho, millorem la cobertura de les llacunes de cotització que es deriven de la inestabilitat laboral”, afirma. Segons Díaz, l’acord serveix per “protegir les pensions i reforçar el caràcter redistributiu del sistema”. “Ho fem incrementant els ingressos que aportaran les empreses pels salaris més alts i protegint més les pensions més baixes”.

La líder de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, també ha celebrat l’acord amb el PSOE que plantejaran als agents socials, que ha estat “molt treballat” i “amplia drets als pensionistes garantint la sostenibilitat del sistema gràcies a l’augment d’ingressos”.

Pel que fa als sindicats, tant CCOO com UGT han valorat positivament la proposta i han vist marge per tancar un acord.

Cotització addicional de salaris alts

La proposta també planteja que els salaris que superin l’import de la base màxima de cotització hagin de contribuir amb una “cotització addicional de solidaritat”, que s’aplicaria sobre la diferència entre la base màxima de cotització i el salari real. Aquest extra d’aportació al sistema no serà computable a efectes de prestacions.

Un altre element de la reforma implica que la base màxima de cotització s’incrementi progressivament en els pròxims 30 anys.

Ampliació del mecanisme d’equitat

Un altre element és l’ampliació de l’aplicació del mecanisme d’equitat intergeneracional fins al 2050. Es tracta del mecanisme que substitueix el factor de sostenibilitat que havia estat vigent des del 2013, que enguany ja suposa una cotització addicional del 0,6% per garantir la sostenibilitat del sistema davant l’increment de pensionistes de la generació del baby boom.

(Visited 65 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Feu un comentari