La CCMA ignora el Consell Assessor en el seu nou organigrama

Fa mig any que el Parlament hauria d’haver triat els 16 membres de l’organisme que ha d’assessorar la direcció de la Corporació en matèria de programació i continguts

Portada del nou organigrama de la CCMA aprovat per la seva direcció el 27 de febrer

El 9 de març, el Ple del Parlament va designar els set membres que formen el Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). La llei que regula la CCMA diu que el Parlament ha de triar 16 persones perquè formin el seu Consell Assessor de Continguts i Programació. I fixa que el nomenament d’aquestes 16 persones s’ha de fer sis mesos després de la constitució del Consell de Govern de la CCMA. Aquest nomenament porta, per tant, un retard de mig any. El Consell de Govern, presidit per Rosa Romà, ha donat a conèixer el nou organigrama de la CCMA, on no hi cap referència al Consell Assessor.

A més d’informar preceptivament el Consell de Govern sobre les línies bàsiques de la programació i els aspectes relatius a la programació de TV3 i Catalunya Ràdio, el sanedrí d’assessors hauria d’emetre un informe semestral sobre el desenvolupament d’aquestes programacions i proposar totes les mesures i iniciatives que contribueixin a millorar la seva qualitat, entre d’altres funcions. La llei dictamina que els membres d’aquest Consell Assessor han de ser “persones de prestigi reconegut, els quals han de representar la pluralitat de la societat catalana”. Hi han d’estar representats “com a mínim, els sectors professionals, els sectors educatius, les associacions cíviques, culturals i d’usuaris i els treballadors de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals”.

Des del 2016, la direcció de la CCMA no ha tingut en compte la necessitat de renovar el Consell Assessor perquè desenvolupi aquestes funcions. El 23 d’octubre del 2019, el Parlament va aprovar per unanimitat una reforma de la Llei de la CCMA que incloïa la necessitat que la cambra aprovés el nomenament dels nous membres, per una majoria de dos terços. No s’ha procedir, però, a aquesta renovació i la nova direcció de la CCMA va aprovar les programacions de TV3 i Catalunya Ràdio per la temporada 2022-2023 sense consultar el Consell Assessor.

Els càrrecs del Consell Assessor de Continguts i de Programació de la CCMA fa sis anys que estan caducats i cinc sense que ningú els consulti. Són Imma Juan, Agustí Argelich, Lorena Asensio, Enric Bastardes, Rosa Maria Calafat, Sílvia Cànovas, Dolors Llobet, Manel Manzanas, Àlex Mañé, Mar Pons, Erica Tarifa i Lourdes Ventolà. Els seus noms, però, han desaparegut del portal que la CCMA dedica al seu equip directiu. Ara només s’hi diu que “el Consell Assessor de Continguts i de Programació és l’òrgan assessor de la CCMA en matèria de programació i de continguts. Els seus membres són elegits pel Parlament entre persones de prestigi reconegut que representen la pluralitat de la societat catalana”.

De moment, ni assessoren ni els substitueixen.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides