Les enginyeres asseguren que la tecnologia les fa lliures i estan generant impacte social

La societat necessita més nenes en aquest camp per millorar la vida de les persones

Fomentar les vocacions cientificotècniques obre un gran camp d’oportunitats professionals a les joves estudiants

El boom tecnològic actual està generant una forta demanda de professionals, i són aquests perfils laborals els que desenvoluparan importants solucions tecnològiques a grans reptes de la societat: mèdics, mediambientals, educatius, logístics, industrials, artístics o biotecnològics, entre molts d’altres. La presència de més dones en aquest camp és essencial per aportar una mirada més centrada en la perspectiva social, la cooperació o un compromís més gran amb la cura del nostre entorn.

Tres enginyeres de Telecomunicacions han conversat amb El TRIANGLE sobre aquests reptes, amb motiu de la celebració del 8 de març. Totes elles han desenvolupat les seves carreres professionals amb èxit, i ara estan compromeses, a través l’Associació Catalana d’Enginyeria de Telecomunicació i Tecnologies Digitals (Telecos.cat), en el foment de la dona TIC i de les vocacions cientificotècniques entre les noies, així com a generar un canvi en la percepció de l’enginyeria i incrementar el nombre d’enginyeres a Catalunya.

Les seves trajectòries volen ser un exemple per a nenes i noies que senten una atracció per matèries com les matemàtiques, i que requereixen un impuls o un acompanyament per fer el pas. Aquest va ser el cas de Marta Serrabou Guillot, enginyera de Telecomunicacions i actualment, key account manager d’Alcatel-Lucent.

La Marta, quan era jove, “volia estudiar matemàtiques”, i quan feia el Batxillerat, se sentia atreta per “assignatures com la tecnologia i l’aplicació que podien tenir les ‘meves estimades’ matemàtiques en el món”. Finalment, va decidir estudiar Enginyeria de Telecomunicacions gràcies a “l’acompanyament i l’orientació que vaig tenir dels meus professors del moment. Em coneixien bé i van recomanar-me que posés en pràctica les meves capacitats en uns estudis innovadors, que tenien bones perspectives de creixement i que em podrien proporcionar un bon desenvolupament professional”.

Aquest també va ser el cas de Rosa Artisó Carrera, sòcia i directora general de Sayoscarrera, una empresa dedicada a la consultoria i enginyeria en el camp de les TIC, les tecnologies de la informació i les telecomunicacions. Sense tenir cap referent proper a la família, la Rosa va decidir estudiar Enginyeria de Telecomunicacions a Barcelona ara fa més de 30 anys, i tot i ser conscient que eren uns estudis durs, els seus professors la van “animar molt”. “Quan jo vaig començar els estudis, érem molt poques, i quan vaig passar a la feina, encara menys”, recorda la Rosa. “Em va encantar entrar en el món laboral, des­envolupar projectes, treballar en equip”. Al cap del temps, es va casar amb un enginyer de telecomunicacions, com ella, i van impulsar l’enginyeria Sayoscarrera. “Ho hem fet a la nostra manera, i sempre hem tingut moltes dones al nostre equip. De fet, els primers anys érem majoria de dones, i això a la gent li feia gràcia, i ens preguntaven si realment érem totes enginyeres. Mai he tingut cap prejudici en aquest tema, i això m’ha donat una gran satisfacció”. Com a qualitats de la dona en el sector, Rosa Artisó indica que “la dona en enginyeria és molt bona, treballa en equip, és més conciliadora, més empàtica, i això encaixa molt bé en l’entorn de la consultoria, on hem de fer equips de treball mixtos”.

La vicepresidenta primera de Telecos.cat i coordinadora del grup de treball Dones TIC de l’associació, Anna Sánchez Granados, forma part d’aquest sector gràcies a la influència de tres homes. “El meu pare em va regalar una caixa d’eines perquè volia que arreglés càmeres de fotografiar, perquè s’hi guanyaven molts cèntims. El meu germà estudiava FP d’electrònica, i jo l’ajudava a casa. I la meva parella havia començat a estudiar telecos i em va ensenyar el que feia, com eren matemàtiques i física que acabaven amb coses tangibles, i vaig veure que allò era el que a mi m’agradava”. La seva filla també està estudiant enginyeria de telecomunicacions, i les noies continuen sent una minoria, encara que hagin passat trenta anys.

Per la fundadora de la consultoria en innovació ITimes Advisers, cal traslladar a les noies que la tecnologia “no és freda” i “pot aportar molt a la societat”. El missatge que vol fer arribar a les joves interessades en aquestes matèries és que “les necessitem per provocar un canvi i generar una humanització de la tecnologia”. Com li va dir a la seva filla: “Amb això compres llibertat i impacte en la societat”. Una llibertat que, segons l’Anna, es pot utilitzar en els camps que vulguin perquè “la tecnologia és totalment transversal i poden dedicar-se des de la moda fins a l’automoció, passant per la medicina o qualsevol altre sector. Calen bons líders de la tecnologia per crear una societat i un planeta més sans”.

(Visited 257 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari