El nou ‘Zona Franca’ s’allunya de l’humor de l’odi i perd audiència

Més de 700 seguidors abandonen el Twitter del programa que ara presenta Danae Boronat i que ha prescindit de la salutació inicial de ‘puta nit i bona Espanya’

Danae Boronat, fent el monòleg inicial de 'Zona Franca', el dimecres 1 de març

El retorn del programa Zona Franca a la graella de TV3 ha suposat pel seu allunyament de l’humor de l’odi que havia caracteritzat l’etapa en què el va presentar Joel Díaz i una gran davallada de l’audiència. El darrer programa que va presentar Díaz, el 26 de gener, va tenir una audiència de 139.000 espectadors, un 10,7% de quota de pantalla. Va ser un nivell superior a l’habitual, impulsat per l’escàndol que havia viscut el programa amb l’acomiadament del seu col·laborador Manel Vidal comunicat el dia anterior per la direcció de TV3. El mes de gener, l’audiència de Zona Franca havia oscil·lat entre els 24.000 del dia 18 i els 117.000 del dia 2. La mitjana era d’entre uns 60.000 i uns 80.000 espectadors i entre un 6% i un 9% de la quota de pantalla.

El primer programa presentat per Danae Boronat, el dilluns 30 de gener va tenir 87.000 espectadors i un 6,1% de quota de pantalla. L’endemà, aquestes xifres van baixar a 51.000 i un 6,6%, i dimecres es van quedar en 20.000 i un 1,7%. Dijous, però, va repuntar fins els 72.000 (5,2%) Si el criteri que segueix la direcció de TV3 per mantenir Zona Franca en pantalla és l’audiència, el seu futur es presenta difícil.

El Zona Franca de Joel Díaz era idolatrat pels independentistes més fanatitzats. La seva salutació inicial a cada programa cridant ‘puta nit i bona Espanya’ va atreure la parròquia de la CUP, destacats dirigents de la qual van posar el crit al cel quan el director de TV3, Sigfrid Gras, va dir que ja havia fet “el seu recorregut” i calia canviar-la. Diputats i ex-diputats de la CUP es van solidaritzar amb Manel Vidal, acomiadat perquè va identificar els votants del PSC amb una esvàstica nazi. També ho van fer amb Joel Díaz quan va anunciar que renunciava a continuar presentant el programa.

La productora de Zona Franca, Atomic Beat Media, va signar un contracte amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) pel qual cobrava 1,3 milions per fer el programa durant una temporada. Atomic Beat Media no estava disposada a renunciar a aquests diners i, per això, va lluitar per continuar produint Zona Franca fins i tot quan molts mitjans ja el donaven per enterrat.

Joel Díaz es presentava com a independentista cada dos per tres a Zona Franca. Abans de presentar-lo havia fet declaracions afirmant que té un odi visceral a Espanya. Danae Boronat té un perfil diferent. Ve de transmetre per TV3 els partits de futbol del Barça femení i de presentar la tertúlia esportiva Onze. Al seu currículum hi consta haver treballat a la televisió ultraconservadora 13TV i presentat una gala de Mundo Crypto, una empresa del món de les criptomonedes acusada d’arruinar molta gent.

Boronat va saludar el primer dia de Zona Franca amb un doble ‘Bona nit’ i està fent un programa irònic, feminista i amable, allunyat de l’agressivitat de la seva primera etapa. Molts seguidors fanàtics que cantaven les lloances del de Joel Díaz s’han esplaiat insultant-la a Twitter. Els 24.688 seguidors que tenia Zona Franca en aquesta xarxa social diumenge s’havien convertit en 23.986divendres; és a dir, més de 700 havien desertat.

Per recuperar audiència, Zona Franca necessitarà convidats que atreguin l’interès pel programa. Joel Díaz es va fer un fart de donar veus perquè personatges coneguts s’asseguessin al sofà dels entrevistats. Sovint va convidar durant el programa als germans del grup Estopa. Missió impossible. Ningú que no fos de la corda independentista o amics dels membres del programa volia anar a un late night show que començava cada nit insultant Espanya i els espanyols. Ara, les seves portes estan més obertes que abans a convidats de pensament i trajectòria plural.

Zona Franca manté alguns tics de l’etapa anterior. La col·laboradora Yael Brusca es va animar a dir, dimecres, que “dir Holi és com de votant del PSC”. L’audiència que riu aquest tipus d’humor, però, ha fugit del programa. I el nou Zona Franca no ho té fàcil per captar-ne de nova.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

1 comentari a “El nou ‘Zona Franca’ s’allunya de l’humor de l’odi i perd audiència”

Deixa un comentari

Notícies més llegides