El PSC manté el pols amb ERC pel pla pilot de la renda bàsica

El PSC pressiona el Govern fins al darrer moment amb una esmena per eliminar definitivament el pla

Pere Aragonès i Salvador Illa, en l'acte de firma del pacte de pressupostos

El pla pilot de la Renda Bàsica Universal (RBU) queda en l’aire a l’espera de la recta final dels pressupostos. Si bé l’experiment s’ha quedat sense partida pressupostària als comptes del 2023, el Govern el vol mantenir viu comprometent-se almenys a desplegar la normativa. Així consta a la llei d’acompanyament dels pressupostos que, en canvi, no detalla quants diners es gastarà el Govern per continuar els treballs preparatoris.

Tant els pressupostos com la llei d’acompanyament es votaran la setmana que ve al Parlament i el PSC ha aprofitat aquesta recta final per intentar eliminar definitivament el pilot de la RBU a través d’una esmena a la llei de mesures fiscals i financeres, que acompanya els pressupostos.

Els socialistes es queixen que aquesta llei d’acompanyament no es va pactar en el marc de les negociacions pressupostàries i avisen el Govern que també l’han de pactar perquè no compten amb majoria al Parlament. L’experiment de la RBU és un dels més conflictius perquè el PSC exigeix la seva suspensió total, mentre que l’executiu d’ERC es resisteix a enterrar el projecte encara que aquest 2023 no disposi de fons per executar-lo.

El Govern pretén impulsar un pla pilot de la Renda Bàsica Universal (RBU) amb unes 5.000 persones que cobrarien un pagament mensual fix durant dos anys. La idea és que l’experiment es pugui fer en dos o tres punts del territori català. La meitat de les persones perceptores serien escollides de manera aleatòria a tot el territori català, i l’altra meitat serien, pràcticament la totalitat dels residents de dos municipis catalans.

(Visited 57 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari