Desgavell absolut a TV3 amb el Llibre d’Estil de la CCMA

Professionals de la televisió pública insulten diputats i partits a Twitter, surten en defensa de Laura Borràs o convoquen a manifestacions contra acords polítics

La presidenta de la CCMA, Rosa Romà, al Parlament, al costat del director de TV3, Sigfrid Gras

Treballar a TV3 no comporta cap obligació pel que fa la imatge de neutralitat que haurien de mostrat els seus professionals. Ho exigeix el Llibre d’Estil de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i, fins i tot, el seu director, Sigfrid Gras, va assegurar, en la sessió de control d’aquest organisme del passat novembre, que s’havia creat un comitè per vetllar pel seu compliment. Del comitè no se’n sap res ni de la seva composició ni dels seus treballs, i la realitat és que els professionals de TV3 -redactors de la casa o membres dels equips de les productores que hi fan programes- han continuat esplaiant-se i bolcant opinions polítiques i partidistes a Twitter i altres xarxes socials i mitjans de comunicació.

Gras i la presidenta de la CCMA, Rosa Romà, es van contradir a la darrera sessió de control parlamentari de la Corporació. Mentre Romà deia que als contractes que firmen les productores per encarregar-se de programes de TV3 se’ls fa comprometre a complir el Llibre d’Estil, Gras es va despenjar amb una frase que va deixar bocabadats els diputats que assistien a la comissió: “No dimitiré pels tuits que faci la gent al seu àmbit privat”. Ho va afirmar en rèplica a la diputada de Ciutadans Anna Grau que li va demanar que dimitís o que sancionés Jair Domínguez, presentador del programa Està passant, que havia escrit a Twitter que “ni borratxo” la votaria per l’alcaldia de Barcelona.

El Llibre d’Estil és ben clar en aquesta qüestió: “Els professionals de la CCMA no poden fer manifestacions públiques que comprometin la imparcialitat dels nostres mitjans”. També fixa que “en l’àmbit públic no poden: adoptar posicions en relació a debats polítics i socials quan, per la feina que desenvolupen, pugui quedar compromesa la nostra imparcialitat” i especifica que “el seu contingut vincula els directius, treballadors i col·laboradors fixos o eventuals de tots els mitjans, sigui quina sigui la seva relació contractual”. El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va aprovar, el 14 de maig del 2019, un acord que recorda a la CCMA que aquestes normes les han de complir “tots els professionals que presten els seus serveis en alguns dels formats o gèneres de la informació, independentment del tipus de relació contractual que els vincula amb les empreses del grup”. Professionals com Òscar Andreu, també presentador de l’Està passant, que escrivia en una piulada que a TV3 no es poden fer gags com el que va fer Manel Vidal al programa Zona Franca comparant els votants del PSC amb els nazis però que “per la unitat d’Espanya pots enterrar gent en calç viva” i “que els arbres del debat sobre els límits de l’humor no ens tapin el bosc de l’ocupació”. Magí García, guionista i amb secció setmanal al mateix programa, va afirmar a la tertúlia La Sotana, que patir bullying afecta la personalitat, amb conseqüències com acabar votant el PSC. Una altra guionista d’Està passant, Júlia Cot, també va ironitzar amb la candidatura d’Anna Grau. Es va queixar a Twitter que Grau digués que era col·laboradora del programa en comptes de guionista i va afegir: “Suposo que demanar que et documentis seria demanar molt. Sort a les municipals, se’t veu preparada”.

El programa on coincideixen Jair Domínguez, Òscar Andreu i Magí García el produeix Minoria Absoluta, propietat de Toni Soler, que és, alhora, el seu conductor. Soler defensa la política d’ERC cada diumenge a la contraportada del diari ARA. Joel Díaz treballava per Atomic Beat Media a TV3 i encara ho fa per Quim and Jerry a L’última hora del matí de Catalunya Ràdio. A finals de febrer ha retuitejat dos missatges de suport a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en el seu judici davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Juliana Canet està contractada per la productora de Jaume Roures, Mediapro, per presentar el programa Tot són problemes, de la televisió pública. Canet es va queixar a Twitter per l’acomiadament de Manel Vidal de Zona Franca escrivint “putos espanyols de merda”. Uns dies després va gravar un vídeo cridant a la participació a una manifestació contra la construcció de la B-40, un dels acords més conflictius de l’acord pels pressupostos del 2023 entre ERC i el PSC.

També hi ha redactors de plantilla de TV3 que diuen el que volen a Twitter sense que cap directiu o comitè els pari els peus. Xavier Valls i Joan Ramon Vallvé, dos veterans de la secció d’Esports, són dos dels que ho fan més. En els darrers dies, Valls ha penjat tuits defensant Laura Borràs o aplaudint que la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, apartés una bandera espanyola del faristol de la sala de premsa i reenviat un altre en què es comparava Pedro Sánchez amb Vladimir Putin. A Vallvé el tuit que li va agradar és el que va escriure David Romà diumenge passat: “La CUP vol prohibir les pubilles però no el vel islàmic. Vol prohibir els gegants, però no el sacrifici de xais. Vol prohibir la cançó del meu avi , però no les infectes i masclistes cançons del reggaeton. Això no es ser d’ esquerres , això es ser catalanòfob”.

Francesc Ten, portaveu de Junts a la comissió de control de la CCMA, va demanar el passat divendres que el Llibre d’Estil es revisi per fer-lo més exigent en la defensa i promoció de l’ús del català a TV3 i Catalunya Ràdio. Abans que res, però, potser caldria que es compleixi el que està vigent.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides