Obren diligències penals contra un centre de desballestament de vehicles de l’Aldea

El Seprona investiga els dos propietaris per un possible delicte ambiental per alliberar 2.500 tones de CO2 dels aires condicionats de cotxes fora d'ús

Seprona de la Guàrdia Civil

El Seprona (Servei de Protecció de la Natura) de la Guàrdia Civil ha obert diligències d’investigació penal a un centre de desballestament de l’Aldea (Baix Ebre) per suposats delictes contra els recursos naturals i el medi ambient. Els agents investigaven des de fa mesos les instal·lacions després de detectar irregularitats en el desballestament de vehicles inservibles i donats de baixa.

Un peritatge oficial va certificar una gestió “deficient”, tant física com documental, de gasos fluorats utilitzats en els aires condicionats dels vehicles. El Seprona va documentar un desfasament entre la quantitat de gasos declarada i els extrets. El peritatge de la unitat científic-tècnica UCOMA, que dona suport al cos, va concloure que s’havien emès 2.500 tones de CO2 a l’atmosfera.

Segons el peritatge de l’UCOMA, a més, en la majoria de casos el protocol d’extracció de gasos havia estat inexistent. En aquest sentit, el Seprona apunta que la tasca de descontaminació dels vehicles exigeix un protocol específic pel qual els cotxes han de quedar lliure de tot tipus de fluid. Segons la normativa, al final de la seva vida útil és obligació del centre de desballestament recuperar els gasos acumulats en bombones per al seu emmagatzematge i comunicar-ho a l’autoritat competent en matèria de residus de la Generalitat, tant la quantitat recuperada, com la destinació i la seva gestió.

En aquest sentit, recorden que les emissions de gasos dels aires condicionats poden afectar greument la capa d’ozó i incrementen la quantitat de CO2 emesa a l’atmosfera, afavorint l’escalfament global. Per aquesta raó, recorda el Seprona, tenen la condició de gasos perillosos i s’exigeix, per normativa, un protocol i cura en el seu tractament i extracció. Les diligències obertes contra l’establiment i els seus dos responsables han estat remeses al jutjat de guàrdia de Tortosa.

(Visited 42 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari