Laporta ja no té excusa per endarrerir les explicacions del cas Negreira

A través de la documentació de Football Leaks ja s'ha fet públic un informe amb tots els detalls i l'existència d'un Excel sol·licitat per Òscar Grau el 2016 amb tots els pagaments des del 2001

Joan Laporta

Football Leaks ha deixat Joan Laporta sense cap altra sortida que avançar una compareixença de premsa que, indubtablement, pretenia posposar i endarrerir el màxim, responent a una estratègia mediàtica i en cap cas provocada per aquesta investigació independent que només perseguia mitigar l’impacte del cas Negreira mijançant el pas del temps.

L’informe detallat i precís dels pagaments a l’excol·legiat José María Enríquez Negreira l’ha avançat, però, el portal Infolibre.es, que té accés directe al fons documental de Football Leaks, deixant en una posició ridícula i en evidència Joan Laporta i la seva junta directiva, fins ara amagats amb el pretext de no sortir a donar la cara fins a haver recopilat i analitzat tota la informació sobre el cas.

Laporta s’ha vist superat veloçment pels dos costats amb la publicació d’aquesta web, que utilitza documentació del mateix club, i també per un col·legiat català, Estrada Fernández, que ja ha presentat al jutjat d’instrucció una querella contra José María Enríquez Negreira i el seu fill per presumpta corrupció esportiva i frau en pagaments per assessorar el FC Barcelona.

La decisió individual del col·legiat, pertanyent al grup d’experts en videoarbitratge, ha deixat també en fora de joc la resta dels àrbitres que, com a col·lectiu, estaven estudiant presentar la mateixa denúncia i basteix un pont de plata a la Fiscalia de Barcelona i el seu òrgan jeràrquic superior, la Fiscalia General, el màxim responsable de la qual havia decidit ser ell mateix qui prengués la decisió de posar en coneixement d’un jutge els resultats de la investigació.

Si s’accepta la querella, els mateixos àrbitres, com Col·legi, s’hi podrien sumar i també LaLiga i el CSD, que ja han mostrat la seva impaciència.

La conclusió de l’informe de Football Leaks és demolidora: Enríquez Negreira va cobrar més de 6,2 milions d’euros entre el 2001 i el 2017 a través de dues empreses pròpies, Nisdal SCP i Dasnil 95 i el seu fill Javier Enríquez mitjançant Soccercam SL. A més, hi consten pagaments relacionats a Tresep 2014, societat del membre de la comissió esportiva del Barça Atlètic, Josep Contreras.

Amb més detall relata que “el novembre del 2016, el director executiu del club, Óscar Grau, ordena paralitzar el pagament d’una factura a Tresep 2014 fins que parli amb Albert Soler, aleshores director d’Esports Professionals. Uns dies més tard, Pancho Schröder, el director financer, demana a la cap d’administració, ‘per a OG [Óscar Grau]’, un històric dels pagaments del club tant a Nisdal i Dasnil com a Tresep. Les tres empreses alhora. A l’Excel que se li envia poc després, hi apareix la relació de tots els abonaments fets a les societats d’Enríquez Negreira des del 2001 fins al 2017. Per mesos i per temporades, sense IVA i amb IVA. En un altre Excel figuren els pagaments a Tresep des del 2014 –data de constitució de la societat– fins al 2017. Dasnil 95 va ser creada el 1995 i va ser la primera amb la qual Enríquez Negreira va facturar al Barça: 135.227,74 euros, 163.625,56 euros si se suma el 21% d’IVA. Les tres temporades següents, el club no va facturar ‘res’ –amb aquesta paraula ho consignen a l’Excel”.

Hi ha, per tant, una documentació acreditativa de la totalitat de les operacions des del 2001, precisant que “el primer desemborsament a Enríquez Negreira es va fer amb Joan Gaspart de president, que no va continuar pagant-li. Quan Joan Laporta va ocupar aquest càrrec, el 2003, no li va pagar fins a la temporada 2005/2006, que va començar a cobrar Nilsad, la societat civil privada de l’exàrbitre. Laporta va presidir el club fins al 2010. Aquell any el va succeir Sandro Rosell, fins al 2014, any en què va arribar Josep María Bartomeu, president fins al 2020. Enríquez Negreira va continuar facturant al Barça a través de Nilsad fins la temporada 2015/2016, quan va tornar a utilitzar Dasnil 95 per a aquest fi. L’11 de gener del 2016, el llavors responsable de Tresoreria, Manel Mangado, informa la directora financera del canvi. ‘Han canviat unilateralment la raó social argumentant els canvis normatius respecte a les SCP, sense més ni més’”.

Resumint, “segons consta als comptes del club als quals ha tingut accés Football Leaks, Enríquez Negreira va començar a cobrar quantitats per sota de 200.000 euros el 2001 i el 2005, però els seus honoraris van anar creixent amb el temps, fins a gairebé vorejar els 729.000 euros a la temporada 2013/2014. A l’anterior van arribar als 722.460 euros. Des de la temporada 2009/2010 sempre van estar per sobre del mig milió. Els pagaments eren mensuals, normalment entre 40.000 i 50.000 euros, excepte els que tancaven cada temporada, al juny, quan es duplicava o fins i tot triplicava aquesta quantitat, fins a 125.000 o 145.000 euros. També es van fer aquests pagaments més voluminosos a les factures dels mesos de desembre d’alguns anys”.

Sobre les contraprestacions a l’empresa de Josep Contreras apunta que “a l’Excel es consignen 10 pagaments entre el gener del 2015 i el novembre del 2016, per un import total de 394.460 euros, IVA inclòs. Però les factures no eren mensuals; generalment, s’emetien cada dos mesos. Normalment per 29.040 euros, IVA inclòs, però també n’hi ha de fins a 65.340 euros, com el juny del 2016. El concepte que hi figura és força inconcret: ‘Per la prestació de diversos serveis educatius-esportius’, amb emissió d’informes sobre la participació de diversos actors de les diferents competicions esportives i del seguiment d’aspectes que puguin interessar en un futur en aquest àmbit educatiu-esportiu’. Les quantitats d’aquestes factures contrasten amb les partides inicialment apuntades als pressupostos del club. Als de la temporada 2016/2017, es preveia un pagament mensual a Tresep 2014 de 12.000 euros al mes, un total de 144.000 euros en tota la temporada”.

En definitiva, qui vulgui ja pot tenir accés a l’informe complet i continguts sobre les actuacions internes que, com se sap, conclouen amb l’ordre del president Josep Maria Bartomeu de tallar l’aixeta als tres beneficiaris d’aquesta trama, els membres del clan Negreira -José María Enríquez, el pare, i Javier Enríquez, el fill- i l’esmentat Josep Contreras, que mai no va ser directiu del Barça encara que sí membre de la comissió esportiva del filial.

(Visited 552 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari