Endesa guanya 2.541 milions d’euros de benefici el 2022, un 77% més que l’any anterior

La companyia recorre a l'Audiència Nacional l'impost a les elèctriques per "discriminatori i injustificat"

El conseller delegat d'Endesa, José Bogas

Endesa va obtenir un benefici net de 2.541 milions d’euros el 2022, una xifra que suposa un 77% més respecte al resultat del 2021, quan va ser de 1.435 milions d’euros. El negoci del gas i el bon funcionament de les centrals de cicle combinat van impulsar els guanys, segons ha detallat la companyia elèctrica en un comunicat. Així mateix, Endesa ha assegurat que durant l’últim any va batre el seu propi rècord en inversions, elevant-les fins als 2.343 milions d’euros, un 8% interanual més.

En una roda de premsa, el conseller delegat de la companyia, José Bogas, ha vinculat aquests resultats “absolutament extraordinaris” a la situació del mercat del gas, que ha fomentat una major producció dels cicles combinats i ha millorat el rendiment del negoci de compravenda de gas al mercat majorista. L’increment dels ingressos respecte a l’exercici anterior permetrà que l’empresa reparteixi als accionistes un dividend brut d’1,585 euros per acció, un 6% més del que estava previst.

Durant la compareixença, Bogas ha aprofitat per criticar l’impost a les elèctriques i ha assegurat que “no s’ajusta al que s’hauria d’ajustar” perquè grava els ingressos i no els beneficis. Així mateix, ha afirmat que el tribut fa que les energètiques de l’Estat estiguin “en una posició de desavantatge” respecte d’altres països europeus.

Preguntat per l’excepció ibèrica, el conseller delegat d’Endesa s’ha mostrat partidari de mantenir la mesura “mentre continuï” l’escenari “d’extrema volatilitat” de preus al mercat energètic, ja que considera que “ha demostrat” que aporta beneficis, però ha considerat que hi ha “serrells” que es podrien millorar. De nou, Bogas ha lamentat que la mesura no s’apliqui per igual a tot Europa.

(Visited 35 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari