El cas Negreira compromet i tensa la premsa laportista

La reacció del president, ambigua i poc transparent, provoca recels i crítiques en els bastions mediàtics més fidels mentre els grups d'opinió emeten un comunicat ridícul i submís

José María Enríquez Negreira, al programa 'Gol a gol', el 1993
José María Enríquez Negreira, al programa 'Gol a gol', el 1993.

La premsa i les xarxes socials barcelonistes, majoritàriament de signe i tendència laportistes, estan en un veritable compromís a conseqüència del cas Negreira on, de forma directa i admesa, a l’espera d’explicacions, l’actual president del FC Barcelona, Joan Laporta, s’ha vist implicat, d’acord amb les informacions que han transcendit de les investigacions de la Fiscalia.

Les tertúlies i les opinions, en general, carreguen contra el paper aparentment irresponsable i potser il·lícit dels quatre presidents de la cadena iniciada el 2001, quan Joan Gaspart va posar els fonaments d’una relació tan perversa i tòxica que, al llarg dels següents 18 anys, va arribar a convertir-se, per les traces, en una mena de xantatge i de corruptela. No sembla que el Barça, mitjançant aquesta relació articulada a través del clan dels Negreira i de Josep Contreras, hagi condicionat les actuacions arbitrals, això sembla fora de tot dubte, però resulta del tot opac i brut el destí acumulat de més de set milions finalment retirats en efectiu des dels comptes de la societat d’Enríquez Negreira. També cal aclarir el motiu de les factures girades a Contreras i flota a l’ambient, segons el burofax de Negreira, la sensació inevitable del seu enriquiment, o de tercers, tenint en compte que el patrimoni personal de l’excol·legiat no ha patit un augment que pugui relacionar-se amb la paradeta que s’havia muntat.

Les escasses al·lusions de Laporta, més dirigides contra la premsa i contra Javier Tebas, no han tranquil·litzat, sinó el contrari, el seu poderós aparell mediàtic i propagandístic, escamat amb aquest augment de les tarifes aplicat als serveis Dasnil 95 SL coincidint amb la seva arribada a la presidència el 2003 i amb el fet que, en cap cas, ni abans ni després, va existir un contracte vinculant per a ambdues parts. Joan Gaspart, Joan Laporta, Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu van abonar per pròpia voluntat una factura darrere l’altra durant 18 anys.

Per contrarestar això, s’ha llançat el globus sonda de la reunió mantinguda per Joan Laporta amb Jorge Messi la setmana passada, donant peu a especulacions sobre el futur de Leo que, en cap cas, passen per un retorn al Camp Nou ni per una normalització de les relacions que, fins ara, han estat tenses, per qualificar d’alguna manera el cabreig del jugador i del seu entorn des que el van fer fora i l’absència de contactes. Jorge Messi simplement s’ha vist obligat a reparar l’impresentable episodi del seu fill Matías, en una aparició a Twitch per a menors, amb una visita a Barcelona i una reunió llargament ajornada amb Laporta.

Una altra distracció en un moment en què el lideratge de l’equip a la Lliga està sostenint l’estabilitat social i el bon ambient al Camp Nou, mentre l’entorn mediàtic, polític i econòmic s’ha vist sacsejat i afectat pel cas Negreira. És la primera vegada que aquest bloc sòlid i entregat a la causa laportista eleva la crítica, qualifica d’inacceptable la successió de pagaments a l’excol·legiat i exigeix aclariments que, més enllà de ser entenedors, siguin també satisfactoris.

En aquest sentit, no es pot qualificar d’una altra manera que no sigui lamentable i ridícul el comunicat signat per Dignitat Blaugrana, Compromissaris FCB, Senyor Ramon, Seguiment FCB i Un Crit Valent, que han volgut aparentar la seva condició d’activistes amb una crida a la unitat i un al·legat incomprensible a favor dels valors del club i del compromís amb els socis de transparència i de participació. No se cita ni s’al·ludeix a la situació ni als fets, no hi ha noms ni acusacions, a diferència de les notes habituals en temps de Bartomeu on es demonitzava la junta per qualsevol indici, sospita o actuació. Són els col·lectius que la directiva de Laporta toreja i menysprea des de fa dos anys, ensenyant-los la pastanaga i portant-los per on vol i convé als interessos i la imatge del president. Alguns d’aquests grups van aixecar la mà demanant, per favor, informació més precisa i detallada sobre l’Espai Barça i la contestada elecció de Limak. Laporta no els ha fet gens de cas ni ha atès aquesta petició que hauria de ser una obligació i una pauta de conducta establerta i recurrent. Laporta no els pot tractar pitjor ni ells ser més submisos i genuflexos.

La tempesta interna es deixa sentir mentre ahir va créixer la sensació que, a Madrid, el rearmament és el previ a una invasió imminent. Segons mitjans de la capital, el cas Negreira podria interessar la Fiscalia Anticorrupció, que està seguint molt de prop la investigació que es realitza des del maig del 2022 sobre pagaments que, en aparença, constitueixen un delicte de corrupció, que ha despertat l’atenció de la unitat especialitzada en aquests delictes. Tot i que no ha actuat per ara, si les troballes obtingudes per la investigació apuntalen que el cas té aspecte de ser un cas de corrupció entre particulars amb ramificacions i implicacions inquietants per al futbol espanyol, la Fiscalia Anticorrupció podria valorar la possibilitat de sol·licitar aquesta investigació i delegar-la als quatre fiscals especialitzats que aquesta unitat té actualment a Barcelona. “En aquest cas, passarien a estar a la seva disposició els funcionaris del Cos Nacional de Policia que ara estan al servei de la Fiscalia Provincial de Barcelona en aquest cas actuant com a policia judicial”, ha apuntat OK Diario.

La mateixa Fiscalia Anticorrupció ha demanat la imputació de Victoriano Sánchez Arminio, expresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA), càrrec que va exercir fins al 2018, pel presumpte desviament de 8 milions d’euros que la Federació destinava als col·legiats. Aquesta mesura, impulsada per una petició prèvia de LaLiga, s’emmarca en l’operació del cas Soule, que persegueix presumptes irregularitats comeses durant la gestió d’Ángel María Villar al capdavant de l’ens federatiu. Una investigació en què torna a aparèixer el cognom Enríquez, en aquest cas pel fill d’Enríquez Negreira, Javier. Aquest hauria rebut 4.400 euros en diversos pagaments efectuats entre el 2011 i el 2016. LaLiga va demanar al seu dia aclarir aquests pagaments, però ara, arran de l’esclat del cas Negreira, la patronal ha reiterat la seva petició.

La premsa catalana també està ampliant les informacions sobre el tercer agent implicat directament en els pagaments efectuats a canvi d’assessories en la matèria, el traspassat Josep Contreras, que estava relacionat amb un presumpte forat de 22,2 milions que es va generar a la Real Federació Espanyola de Futbol (RFEF), segons consta al sumari del cas Soule. Una part estava relacionada amb el pagament de reformes efectuades, entre els anys 2011 i 2017, a diferents seus de la Federació Catalana de Futbol i de la Delegació catalana de Mupresfe, adjudicades a empreses vinculades a Josep Contreras. Una altra de les seves societats, Tresep 2014 SL, és la que facturava el FC Barcelona, insòlitament sent membre de la comissió esportiva del filial blaugrana.

El cercle s’estreny perillosament al voltant d’aquest cas al qual Laporta ha de respondre com més aviat millor, més enllà de les accions penals amb què amenaça els mitjans que, sobre la base de les informacions aparegudes fins ara, infereixen que el Barça fa anys que juga brut finançant els serveis del clan Negreira.

(Visited 245 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Feu un comentari