Pere Rios, llibertat, igualtat i fraternitat

Sabia que estava a pal·liatius de l’hospital de sant Pau. Vaig dubtar molt en si visitar-lo o no. Al final, em vaig decidir. Dissabte, a primera hora del matí, vaig entrar a l’habitació on era. Estava sol, respirava de forma relaxada, semblava dormir plàcidament. No vaig gosar despertar-lo. Al cap d’una estona vaig marxar. A la tarda, em va telefonar Carles Jiménez Villarejo. Em va dir que ja no respirava.

Coneixia Pere Rios i ell em coneixia a mi, tot i que no vam coincidir gaire a les destinacions al llarg de la nostra carrera professional. Va estar molt temps dedicat a la secció de Tribunals, àmbit que jo he tocat ben poc. El vaig entrevistar el 2015 quan va publicar el llibre “Banca Catalana, cas obert”. El subtítol era d’aquells que no agraden al món pujolista: “Allò que mai no es va explicar de l’escàndol que va enriquir Jordi Pujol”. Era un llibre que aportava dades precises que no vam saber trobar els autors de “Banca Catalana, más que un banco, más que una crisis”, escrit trenta anys abans.

Feia uns quants mesos que ens havíem trobat en un dinar amb uns companys federalistes. Fins aleshores no l’havia associat amb les entitats i persones que promouen el federalisme com a millor solució per l’encaix de comunitats i països. En llegir obituaris seus he descobert que va ser dels primers a donar la cara públicament per aquesta causa. En aquell dinar ens va explicar com lluitava amb el càncer complicat que l’afectava feia temps.

Poques hores després de la trucada de Jiménez Villarejo vaig assistir a la representació de l’obra “L’abdicació” al teatre La Gleva. És un monòleg escrit per Albert de la Torre i interpretat per Xavier Ruano, amb la direcció de Ramon Simó, on un rei exposa les raons de la seva abdicació. Diu que, en realitat, ell és republicà i està convençut que els valors que haurien de moure el món són la llibertat, la igualtat i la fraternitat. Són els ideals que movien Pere Ríos. Tenia 60 anys. Sis menys que jo.

Li enviava per whatsapp els meus articles. Aquest no li enviaré però el compartiré amb els que l’apreciàvem i el trobarem a faltar.

(Visited 121 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari