Biòlegs marins marquen més de 300 taurons a la Costa Brava per estudiar-los

El biòleg de l’ICM Joan Navarro, investigador principal del projecte BITER, ha assegurat que “la metodologia de marcatge que utilitzem és idònia per a aquesta espècie, ja que no afecta la seva activitat en llibertat”

Tauró pinta-roja (Aquarium Costa de Almería)
Tauró pinta-roja (Aquarium Costa de Almería).

Biòlegs de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona han marcat més de 300 taurons pinta-roja (Scyliorhinus canícula), un tipus de tauró gat, per estudiar els moviments i la capacitat de dispersió. Aquesta acció s’emmarca dins del projecte BITER, una iniciativa liderada per l’ICM-CSIC on també participen la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Girona (UdG) i que té previst fer el seguiment de 5.000 taurons gat entre Vilanova i la Geltrú i el Cap de Creus.

Els biòlegs tenen previst instal·lar dispositius de seguiment en exemplars d’altres espècies, com el congre (Conger conger), el pop blanc (Eledone cirrhosa) i l’escamarlà (Nephrops norvegicus). Utilitzaran robots submarins i tècniques d’intel·ligència artificial per seguir-ne els seus moviments.

El tauró més abundant a la Mediterrània

La pinta-roja és l’espècie de tauró més abundant a la Mediterrània gràcies a la seva elevada resistència a la pressió pesquera. Pot arribar a fer 80 centímetres de longitud i s’alimenta d’un ampli ventall d’organismes, principalment crustacis, però també peixos i cefalòpodes.

Es pot trobar entre els 100 i els 1.500 metres de profunditat i és més abundant entre els 300 i els 600 metres. “L’àmplia distribució de l’espècie i la seva alta taxa de supervivència faciliten l’estudi dels seus moviments. Això ens permet conèixer els tipus d’hàbitat pels quals es mou i el grau de connectivitat entre ells”, ha explicat el biòleg de l’ICM Joan Navarro, investigador principal del projecte BITER. Navarro ha assegurat que “la metodologia de marcatge que utilitzem és idònia per a aquesta espècie, ja que no afecta la seva activitat en llibertat”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides