L’exposició ‘Les 99 que falten’ denuncia els feminicidis comesos a Espanya el 2022

L’ha organitzat ‘Feministes de Catalunya’ i recorda les dones i nenes que cada any són assassinades per homes del seu entorn

Plafons de l'exposició 'Les 99 que falten', de 'Feministes de Catalunya', en record de les dones i nenes víctimes de feminicidis el 2022

Des del passat 11 de febrer es pot veure a l’Associació de Veïns i Veïnes de Esquerra de l’Eixample, a Barcelona, l’exposició de Feministes de Catalunya ‘Les 99 que falten»’ dedicada als feminicidis ocorreguts a Espanya el 2022. Aquesta organització feminista radical, independent de qualsevol partit, està dedicada a combatre totes les formes de violència i explotació de dones i nenes, com la prostitució, la pornografia, els ventres de lloguer i la compravenda d’òvuls; així com els rols i estereotips de gènere, la violència sexual, els maltractaments a les dones i els feminicidis.

Feministes de Catalunya ha creat aquesta exposició amb el desig no sols de denunciar una realitat profundament violenta i dolorosa que la nostra societat sembla haver normalitzat, sinó també com a forma de recordar totes les dones i nenes que cada any són assassinades per homes del seu entorn. «Les 99 que falten» és el fruit del resum que aquesta associació fa cada setmana de les notícies relacionades amb les violències masclistes a Espanya, amb el nom de Machiston Post, i que renova cada diumenge a les seves xarxes socials. L’objectiu d’aquesta publicació setmanal és visibilitzar la violència que pateixen les dones, incloent-hi no només els feminicidis, sinó també altres casos de violència masclista en la parella, violència sexual i violència vicària.

“A més de l’impacte a nivell físic i psicològic en les dones i nenes que la pateixen, la violència masclista té un greu impacte social, ja que crea i reprodueix un temor que minva la llibertat de les dones, així com els seus drets i oportunitats. Conscienciar sobre aquest fet i sobre la gravetat de la situació és més necessari que mai, perquè la igualtat real entre dones i homes mai serà efectiva mentre hi hagi violència masclista”, reivindica Feministes de Catalunya, que ha volgut anar més enllà de les pantalles i les xarxes socials,  tot convertint la seva campanya de sensibilització setmanal contra els feminicidis en una colpidora exposició a l’abast de tothom.

“Les 99 que falten” posa de manifest que el nombre de dones assassinades per homes l’any 2022 és molt superior a les 49 que figuren en el registre oficial de feminicidis del Govern espanyol. Aquesta diferència en les xifres es deu al fet que segons la Llei Integral contra la Violència de Gènere, aprovada fa 18 anys, les dones víctimes de violència de gènere són aquelles que moren assassinades per homes que eren la seva parella o exparella. Sembla, doncs, que per a ser reconeguda com a víctima d’un feminicidi calgui ser la parella o exparella de l’assassí. En realitat, com mostra l’exposició, els feminicidis transcendeixen l’àmbit de la parella, i hi ha víctimes mortals entre les filles o les amigues de la parella o exparella assassinada, mares assassinades pels fills o néts que cuidaven o sogres assassinades pel seu gendre.

Feministes de Catalunya recorda que “totes aquestes dones víctimes d’homes feminicides no són un simple número en els recomptes oficials o extraoficials. Eren dones amb una vida, família i amistats, una feina, uns objectius vitals, unes aficions i entreteniments personals. A vegades, amb una vida sencera pel davant que ja mai no podran viure. D’altres, amb una vida viscuda a les espatlles que va acabar de la forma més brutal”.

L’exposició ofereix informació sobre totes les dones víctimes de feminicidi l’any 2022 i presenta també diverses infografies que expressen els resultats de l’anàlisi estadística d’aquests 99 assassinats reflectint els patrons, les tendències i els possibles factors de risc. És un record emocionat de cadascuna d’aquestes dones i retrata aquest cruel fenomen social que atempta contra la vida de les dones i nenes, amb la voluntat d’aprofundir en el seu coneixement, la qual cosa és imprescindible per poder-lo erradicar d’una vegada per totes. Es pot visitar fins el 8 de març a la seu de l’Associació de Veïnes i Veïns de l’Esquerra de l’Eixample, al carrer Calàbria 262, i després esdevindrà itinerant.

(Visited 454 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari