La CCMA va pagar a Abacus 74.201 euros per“Negrers, la Catalunya esclavista”, que ha dividit el món independentista

La seva emissió a TV3 ha generat queixes de membres de l’ANC, JxCat, el Consell de la República o el FNC i suports des d’ERC, la CUP i el govern de la Generalitat

Careta d'entrada del documental de Sense Ficció 'Negrers, la Catalunya esclavista', emès el 14 de febrer

El documental “Negrers, la Catalunya esclavista” que el programa Sense ficció de TV3 va emetre el passat dimarts 14 de febrer ha costat 74.201 euros. La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) el va encarregar a Abacus Societat Cooperativa Catalana Limitada, que dirigeix Oriol Soler, mitjançant un contracte firmat el 28 de juliol de l’any passat. En l’apunt on la CCMA fa constar aquest contracte al seu portal de Transparència, el títol provisional del documental era “Els nostres negrers”.

“Negrers, la Catalunya esclavista” va provocar un autèntic terrabastall al sí del moviment independentista ja abans de la seva emissió. El vídeo promocional que va difondre TV3 en els dies previs va generar nombroses queixes a Twitter procedents de membres de JxCat, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), el Consell de la República, el Front Nacional de Catalunya (FNC) i, en general, de representants de l’independentisme més intolerant. En canvi, dirigents i simpatitzants d’ERC, la CUP o membres del govern de la Generalitat van donar suport al documental.

Després del passi per TV3, la polèmica sobre l’encert i oportunitat del seu contingut va continuar i, fins i tot, es va engreixar. El FNC, que representa l’extrema dreta independentista, va emetre un comunicat on deia que “creiem que és molt greu que la televisió pública del Principat emeti un programa ple de falsedats, inexactituds històriques calculades i propaganda política anticatalana”. Una de les veus que es va afegir al debat va ser la d’Antoni Gelonch, tertulià habitual del programa Més324, de TV3, i president dels Cercles del Museu d’Història de Barcelona i del Museu Frederic Marès. Gelonch havia escrit després de veure el vídeo promocional del documental que les dades que s’hi donen “no estan documentades, els gravats presentats no són catalans i afirmacions del tipus ‘segurament no hauria sigut’ són especulatives. Hi hagué negrers catalans, però la veritat mereix estudis més aprofundits i no simples aproximacions dramàtiques”.

La piulada de Gelonch va rebre el suport de tuitaires com Núria García, regidora de JxCat a Matadepera i membre del Consell de la República, però també el rebuig de diversos periodistes com Jesús Rodríguez, editor de La Directa, que li va dir “deixa de fer el ridícul, si us plau”, Antonio Baños, ex-diputat de la CUP, que el va qualificar de hater i Joel Díaz, ex-presentador del programa Zona Franca a TV3 i membre de l’equip de L’última hora del matí de Catalunya Ràdio, que va donar validesa a les dades presentades al documental basant-se en el llibre “La participació catalana en el tràfic d’esclaus”, del catedràtic d’Història Josep Maria Fradera. Díaz va ressaltar el contrast entre la formació acadèmica de l’historiador i que Gelonch és “advocat i farmacèutic”. Un altre periodista, Oriol Domingo, va sortir en defensa de Gelonch: “el nivell periodístic, cultural i cívic de molts “periodistes” i “tertulians” es sectari, molt baix i fan pena. No perdis el temps amb aquesta gent”.

A l’antropòleg Manuel Delgado li va passar a l’inrevés que a Gelonch. Va aplaudir el reportatge i li van ploure crítiques dels que el van considerar un atac a Catalunya. “Com em fa mandra i no tinc temps per contestar un per un, faig un tuit per enviar a la merda a tots els racistes que m’estan insultant per dir que el documental de TV3 sobre els negrers diu la veritat i igual es queda curt”, va escriure a Twitter.

“Negrers, la Catalunya esclavista” va rebre elogis des del govern de la Generalitat. La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, va participar en la pre-estrena que se’n va fer el dia 9 als cinemes Girona i la directora general de Difusió, Eva Pomares, el va qualificar d’imprescindible. David Minoves, president del Centre Internacional Escarré per les Minories Ètniques i Nacionals, director del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i militant destacat d’ERC, s’hi va referir com “un reportatge molt necessari que ja trigava”.

El Sense ficció d’aquest dimarts va ser el tercer amb més audiència des de que va començar la temporada. Va tenir 435.000 espectadors, amb un 21% de quota de pantalla i una audiència acumulada de 796.000 televidents.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides