L’emissió del documental ‘Negrers. La Catalunya esclavista’ a TV3 enfurisma els independentistes més intolerants

Dirigents de l’ANC, membres del Front Nacional de Catalunya i un exèrcit d’usuaris de Twitter acusen la televisió pública de promoure l’auto-odi

Tuits diversos criticant el documental 'Negrers. La Catalunya esclavista' emès per 'Sense Ficció' de TV3

L’anunci que el programa Sense Ficció de TV3 programa aquest dimarts, 14 de febrer, el documental Negrers. La Catalunya esclavista ha enfurismat els independentistes més intolerants. Dirigents de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), membres del Front Nacional de Catalunya (FNC) i molts usuaris de Twitter que es presenten com independentistes han bolcat tota mena de crítiques en aquesta xarxa social contra l’emissió del documental. TV3 l’ha promocionat amb un vídeo d’un parell de minuts de durada en el qual un català de color de pell negre recorda que “en només 50 anys, mig milió de persones com jo van ser esclavitzades per negrers catalans”.

El vídeo promocional l’introdueix aquesta frase: “Existeix una tradició de voler negar, de no voler reconèixer un passat esclavista o colonial. I aquesta tradició és la que s’ha trencat”. El documental està produït per Abacus. La revista Sàpiens, que forma part del grup Abacus, va publicar un extens reportatge el mes de novembre, titulat “Quan érem negrers”, que ha servit de base del documental. El dijous passat es va organitzar una preestrena als cinemes Girona, de Barcelona, en un acte en el qual van participar, entre d’altres, el director d’Informatius de TV3, Albert Calatrava, la directora de Sense Ficció, Montse Armengou, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge.

Entre els centenars de comentaris a Twitter sobre el passi de Negrers. La Catalunya esclavista n’hi ha uns quants que agraeixen la seva realització. Àngels Candela, que es defineix com a “tres voltes rebel”, ha escrit, per exemple: “Ganes de veure-ho!! Les burgesies de tota Europa es van enriquir del comerç triangular i de l’explotació de persones esclaves. La catalana, també. I no m’han representat mai. Endavant en la recerca i la difusió!”. Daniel Laspra, màster en relació de conflictes i mediació de la Universitat Ramon Llull, ha aportat: “Espero que hagueu entrevistat als descendents, començant pel President Mas. Sabent qui eren els esclavistes es pot entendre el fenomen de les 300 famílies que es reparteixen el poder a Catalunya des del segle XIX”.

La immensa majoria de piulades, però, contenen crítiques dures, sovint insultants, a la decisió de TV3 de comprar i emetre aquest documental. Josep Selga, del secretariat de l’ANC, s’ha queixat així: “Mare de Déu quanta misèria intel·lectual que porta la colonització espanyola”. J.Màrius, que diu que milita al FNC, ha afirmat que “Millor no dic el que penso dels manipuladors com vosaltres”. Fèlix Rabassa, també del FNC, ha piulat que “desenes de milers de catalans foren esclavitzats el XVI per turcs i nord-africans i no en direu res? Menorca fins i tot va quedar gairebé despoblada perquè tots els seus habitants, catalans, van ser assassinats o portats als mercats d’esclaus de Constantinoble i el nord d’Àfrica”. Josep Maria Andreu, expresident del CADCI, ha parlat de “guerra bruta de TV3”. Pilar Carracelas, clàssica tertuliana independentista que actualment col·labora a 8TV i El Món, ha assegurat que “No veurem Negreros, la Andalucía esclavista. No perquè no existís o se’n parli poc, també, sinó perquè la intenció d’aquests documentals no és oferir una fotografia històrica inèdita, rigorosa i completa, sinó sembrar més autoodi i acabar de liquidar-nos com a país”.

“Descontextualitzar la història barroerament. Manipulació inquisitorial”, s’ha queixat un tuitaire que usa l’expressió Donec Perficiam en la seva etiqueta de presentació. “Heu de destruir la nació catalana com sigui, ordres de Madrit perquè els grans botiflers continuïn fora de la gàbia”, ha acusat Albert Serracant, mestre de català. Un altre tuitaire, que fa servir el hashtag SpainIsAFascistEstate, parla d’“autoodi de Vichy”. Un altre, que es defineix com a “català independentista, o sigui català de debò” ha afirmat que “Heu comprat les mentides, les manipulacions i les teories pseudohistòriques del revisionisme històric espanyol i us heu quedat tan amples”. @viktu, amb l’emoticona d’una estelada demana “Tanquem TV3”. “Mentiders i manipuladors!!”, ha exclamat Laura Rubiralta i Roca, animalista i independentista. “Som República. FDLGP. Manipuladors al servei d’Eggspaña”, va escriure Dani Cascales. “Els espanyolistes esteu imparables contra els catalans”, ha opinat un altre tuitaire. “Sou uns miserables”, ha acusat un altre. “Subnormals i manipuladors. TÑ3 anticatalà”, ha afegit un altre.

“Sou uns desgraciats, que tanquin TV3 i ens deixem de fer el gilipolles”, ha escrit Catman. Isa, professora d’anglès, català i castellà, que trobava que “ja té gràcia que els botiflers i colons acuseu els catalans de colonitzadors”. Enric, “català de soca-rel”, ha considerat que “se us veu el llautó”. Tallaferro33 s’ho ha pres amb més filosofia: “per sort fan el Barça i només quatre cupaires veuran això”.

Totes aquestes piulades es van publicar abans que Sense ficció emetés Negrers. La Catalunya esclavista aquest dimarts.

(Visited 1.929 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari