Una empresa catalana va cobrar 32.600 euros per fer un web especial pel ‘CatalanGate’ de Citizen Lab

Axel Gasulla, administrador de Domestic Data Streamers, va agrair la seva col•laboració per obtenir aquest encàrrec a Elies Campo, activista independentista acusat per Telegram de ser un impostor

Web creat per Domestic Data Streamers per fer més atractiu l'informe 'CatalanGate' del col·lectiu canadenc Citizen Lab

L’informe que el col·lectiu canadenc Citizen Lab va presentar al seu web, el 18 d’abril de l’any passat, sobre un suposat espionatge a independentistes catalans amb el nom de CatalanGate contenia un element que el diferenciava d’altres que havia publicat amb anterioritat. Era l’enllaç a un altre web, més atractiu de llegir, amb un treball infogràfic i audiovisual molt més elaborat que publicacions prèvies d’aquest col·lectiu. El portal nou va ser elaborat per l’empresa catalana Domestic Data Streamers. La Universitat de Toronto, a través de la seva Escola Munk d’Afers Globals i Polítiques Públiques, de la qual depèn Citizen Lab, va pagar 46.900 dòlars canadencs (uns 32.600 euros) a aquesta empresa per la realització del portal web especial. Aquesta dada consta en la resposta a la petició d’informació que va fer a la Universitat de Toronto el professor de la UNED Javier Olivas que ha denunciat la manca de rigor del CatalanGate de Citizen Lab. La universitat s’ha negat, però, a explicar a Olivas quines entitats o particulars han contribuït a finançar l’informe del col·lectiu canadenc.

Perquè Citizen Lab va trencar la seva tradició de presentar informes sense esforços audiovisuals especials per captar l’atenció dels que els llegissin? Potser l’explicació estigui en el missatge que va penjar al seu perfil de Linkedin l’administrador de Domestic Data Streamers, Axel Gasulla, coincidint amb la publicació del seu treball al portal de Citizen Lab. “Molt, molt content de la feina que hem fet a Domestic Data Streamers amb Citizen Lab, l’Elies Campo. I com sempre, mil gràcies al Genís Roca”, va escriure Gasulla aleshores.

Elies Campo és un expert en tecnologies digitals que no va acabar els estudis d’Enginyeria Informàtica al centre universitari La Salle i a qui Telegram acusa d’impostor perquè durant anys es va fer passar per alt càrrec de l’empresa. Quan Citizen Lab va publicar el seu CatalanGate, l’aleshores presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, va afirmar que “sense ell, la seva entrega i professionalitat” no hauria estat possible l’informe del col·lectiu canadenc. Citizen Lab va fitxar Campo com a “fellow assistant”, tres mesos abans de publicar el seu informe sobre el suposat espionatge. L’1 d’octubre del 2017 va introduir una urna al Casinet d’Hostafrancs, entre els aplaudiments dels assistents. Quan es va publicar el CatalanGate, va ser entrevistat a mitjans com TV3, Catalunya Ràdio, l’ARA o RAC1, però va desaparèixer quan EL TRIANGLE va publicar la denúncia de Telegram que mentia quan afirmava que era un alt càrrec de la companyia.

Genís Roca és un arqueòleg reciclat en expert en tecnologies digitals a qui, el 2020, l’aleshores president de la Generalitat Quim Torra va encarregar que elaborés un pla de futur conegut com Catalunya 2022. Per fer aquest informe, Roca va coordinar un equip d’unes 400 persones, amb l’ajut de Victòria Alsina, que mesos més tard seria nomenada consellera d’Afers Exteriors i Transparència de la Generalitat. El maig de l’any passat, la primera activitat que va fer la consellera en una visita al Canadà va ser reunir-se amb el director de Citizen Lab, Ronald Deibert.

Domestic Data Streamers va ser creada el 2013 com un estudi creatiu que barreja periodisme, art i dades. Els darrers tres anys ha treballat per set departaments i agències del govern de la Generalitat, la qual cosa li ha suposat ingressos per valor d’uns 185.000 euros. El contracte més recent que s’ha fet públic el va signar amb el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. El 14 d’octubre passat, va cobrar 14.655 euros per encarregar-se de l’apartat gràfic de l’exposició “Tot el que no es menja”. Pel web del CatalanGate li van pagar més del doble.

Axel Gasulla no ha estat convocat a la comissió d’investigació d’aquest suposat espionatge creada pel Parlament de Catalunya. Tampoc no ho ha estat Elisenda Paluzie. La majoria independentista de la Comissió Pegasus no volia que comparegués Elies Campo, però En Comú Podem va aconseguir que doni el seu testimoni. Ronadl Deibert i ell haurien d’explicar com es va gestar el contracte entre Citizen Lab i Domestic Data Streamers.

Facebook
Twitter
WhatsApp

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides