TV3, pluralisme i respecte

No soc independentista i he vist tota la meva vida TV3. O, dit d’una altra manera, no soc independentista i (encara) miro TV3. Reconec que és una estranya combinació a la Catalunya de 2023.

Els meus primers records de la televisió pública catalana es remunten a la meva infància: recordo passar hores i hores davant el televisor veient Doraemon i Les Tres Bessones al canal infantil Súper3. És més, en ocasions desitjava estar malalt per poder-me passar el dia estirat al sofà divertint-me amb aquests dibuixos animats. De més gran, he esmorzat durant molts dissabtes veient els informatius del 324. D’alguna manera, necessitava sortir de casa amb la pertinent dosi de menjar, però també la informativa.

Amb la polarització i la tensió política dels darrers anys he seguit informant-me a través de TV3, però, tanmateix, poc a poc he anat sentint que perdia el vincle que m’unia amb ella. En altres termes, s’ha anat trencant, de forma progressiva, el meu sentiment de pertinença a un univers mediàtic que, tot sigui dit de passada, aglutinava fa uns anys a molts més catalans i catalanes que en l’actualitat. I, vistes les enquestes dels darrers anys, el procés de deixar de mirar TV3 l’han experimentat un bon nombre de conciutadans i conciutadanes.

Segons la RAE el terme “públic” vol dir “pertanyent o relatiu a l’Estat o una altra administració” i, per tant, significa que és quelcom que és de totes i tots. És a dir, de tothom i, al mateix temps, de ningú. S’imaginen que els hospitals o les escoles de titularitat pública excloguessin a una part de la ciutadania per motius polítics? Doncs bé, quelcom semblant està succeint en alguns programes de TV3. Com es poden sentir interpel·lats els 1.332.337 ciutadans i ciutadanes de Catalunya que van recolzar una força política no independentista en les darreres eleccions autonòmiques a mirar un programa com Zona Franca quan el seu presentador fins fa uns dies, Joel Díaz, ha començat cada capítol cridant “puta nit i bona Espanya” i ha ironitzat sobre els deportats al camp de concentració de Mauthausen?

No són pocs els partits, les entitats, les plataformes o, simplement, els catalans i les catalanes que s’han sentit exclosos de TV3 per la manca de pluralisme, pel tractament a determinades opcions polítiques o per la falta de veus per analitzar  temes controvertits com el procés independentista o la gestió dels diferents governs independentistes. No obstant això, ha arribat a un punt que ja no és una qüestió de pluralisme o diversitat, sinó que estem parlant del creuament de línies vermelles que l’únic que fa és deteriorar la convivència i donar arguments als que creuen, com l’extrema dreta de Vox, que els mitjans de comunicació públics són prescindibles i que s’haurien de tancar.

En aquest sentit, la televisió pública té un deure major amb la societat, perquè és sufragada, en bona mesura, amb els impostos de la ciutadania. Només per aquest motiu té una responsabilitat molt més gran amb el conjunt de la població quant a la construcció de marcs que fomentin la convivència (i més en una societat com la catalana en la qual, afortunadament, hi coexisteixen un munt de llengües, cultures, maneres d’entendre la societat…).

Per això, els màxims dirigents de TV3 haurien de reflexionar sobre si volen que els mitjans públics siguin una porta a la uniformitat i a la exclusió o bé al pluralisme, la diversitat i al respecte al que pensa diferent.

Paradoxalment, l’elecció de la primera opció reforçaria als que entenen TV3 com un altaveu independentista i als que propugnen que cal tancar-la per evitar-nos una despesa innecessària. En canvi, la tria del segon camí afavoriria el paper dels mitjans públics a la nostra societat i, en conseqüència, reforçaria l’autogovern davant dels qui creuen que és insuficient i davant els qui pensen que cal eliminar-lo. Jo escullo la segona opció, és a dir, el camí d’uns mitjans públics forts, plurals i que representin al conjunt de la societat. Vull recuperar l’entusiasme que sentia quan era petit i veia Doraemon i Les Tres Bessones!

(Visited 353 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari