Site icon El Triangle

El Consell de la Informació considera que el ‘puta nit i bona Espanya’ de ‘Zona Franca’ pot incitar al discurs de l’odi

El Consell de la Informació de Catalunya (CIC) ha respost les queixes dels catalans que se li han adreçat per l’ús de l’expressió “puta nit i bona Espanya” al late night show Zona Franca de TV3 amb una carta en la qual afirma que “tot i que la categoria del programa és d’entreteniment, considera que el contingut pot incitar al ‘discurs de l’odi’ que afectaria al Codi Deontològic de la professió periodística”. La resposta del CIC ha arribat coincidint amb l’anunci realitzat pel director de TV3, Sigfrid Gras, en la seva compareixença, divendres, a la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que l’expressió insultant a Espanya “ja ha fet el seu recorregut”. Gras també ha anunciat que a partir d’avui hi haurà canvis a Zona Franca.

El text complet de la carta que el CIC ha fet arribar als ciutadans que s’havien queixat diu: “Li comuniquem que un cop analitzada la seva queixa al Consell de la Informació de Catalunya, l’òrgan encarregat de vetllar pel compliment del Codi Deontològic dels periodistes, la presidència i secretaria general del CIC han resolt la seva admissió a tràmit, però que tenint en compte que el format del programa Zona Franca de TV3 no és plenament informatiu sinó que és considera un programa d’humor que barreja peces informatives, procedim a obrir un expedient de tramitació no ordinària i analitzar en primer lloc de quina manera tracten aquest tema diferents consells de premsa europeus per tal de poder fer un informe més acurat d’un format que barreja humor i informació. Tot i que la categoria del programa és d’entreteniment , el CIC considera que el contingut pot incitar al “discurs de l’odi” que afectaria al Codi Deontològic de la professió periodística”.

El CIC, conjuntament amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya, també va difondre divendres un comunicat en relació amb l’acomiadament de l’humorista Manel Vidal de Zona Franca, programa en què feia una col·laboració setmanal. Sigfrid Gras va justificar l’acomiadament perquè Vidal va identificar, a la secció de dimarts anterior, els votants socialistes amb una esvàstica nazi. “Va faltar al respecte a una part important de la nostra població”, va dir el director de TV3 en la seva compareixença al Parlament. El CIC i el Col·legi de Periodistes de Catalunya consideren sobre aquesta decisió que “hi ha un aspecte especialment sensible, que és la utilització de simbologia feixista i el risc de normalització de l’extrema dreta que pot comportar. Per això cal una especial cura i una profunda reflexió. Més perquè es tracta d’un mitjà públic”.

Zona Franca s’emet de dilluns a dijous pels volts de mitja nit des del 18 d’octubre passat. Aquell dia, el seu presentador, Joel Díaz, va començar el programa cridant “puta nit i bona Espanya”. Tot seguit va afegir que s’havia equivocat pels nervis de l’estrena i que ho havia d’haver dit a l’inrevés; és a dir: “bona nit i puta Espanya”. El cert és que Zona Franca ha emès ja 56 programes i sempre han començat amb el crit de “puta nit i bona Espanya”, aclamat pel públic assistent. Zona Franca ha costat 1,5 milions d’euros a la CCMA.

No cal dir que hi ha una gran expectació per veure com comença avui Joel Díaz el programa número 57.

Exit mobile version