Deloitte també confirma l’enfonsament del Barça per la gestió de Laporta

Al seu informe anual sobre els grans clubs europeus destaca la caiguda a la setena posició i la incapacitat per recuperar el nivell d'ingressos previs a la pandèmia

Joan Laporta

L’informe anual de Deloitte sobre les finances dels grans clubs europeus, anomenat Money League, acaba de confirmar la patacada del FC Barcelona com el fenomen més decebedor de l’última temporada, la 2021-22, en la qual l’equip blaugrana és la creu i el Manchester City ha esdevingut la revelació i el líder en ingressos. Deloitte, però, no analitza la situació de pèrdues del club anglès ni entra en si Joan Laporta s’ha venut patrimoni i actius desesperadament per reequilibrar, sense èxit, un compte d’explotació que, d’ordinari, camina imparable cap als 200 milions de dèficit.

Les històriques potències de la Money League, el FC Barcelona i el Reial Madrid, encara no han recuperat el nivell dels ingressos previs a la pandèmia. El club blaugrana, amb 203 milions menys per 43 milions menys del Madrid respecte de la temporada 2018/19, quan tots dos lideraven incontestablement la Money League.

En el grup perseguidor, per contra, el Liverpool (97 milions més que el 2018/19), el París Saint-Germain (18 milions més) i el Chelsea (55 milions més) han millorat la referència pre-covid. El Manchester City, amb 120 milions per sobre, s’ha enfilat al capdamunt del rànquing l’última temporada.

El City conserva la seva posició al cim de la Money League per segona temporada com el club que va generar els majors ingressos al futbol mundial, culminant d’aquesta manera un ràpid ascens a la classificació, ja que el club propietat d’un gran hòlding d’Abu Dhabi no havia entrat entre els cinc primers per primer cop fins a la temporada 2015/16. El creixement l’ha impulsat un augment dels ingressos comercials (de 65 milions a 373 milions el 2021/22), fet que suposa un nou rècord de la Premier League. Com passa amb el PSG i LaLiga que presideix Javier Tebas, en el cas de la Premier, agències del govern britànic vigilen estretament el club que dirigeix Ferran Soriano per la seva facilitat per encobrir com a patrocinis d’enorme volum diners injectats des de la propietat -o sigui, des d’Abu Dhabi- mitjançant una sofisticada trama de societats interposades. Football Leaks va destapar al seu dia la correspondència interna de Ferran Soriano demanant al propietari que anés al rescat del club anglès mitjançant aquest sistema. La UEFA va voler sancionar exemplarment el City, però el TAS, a instàncies del mateix City, va haver de retirar el càstig perquè, encara que els delictes eren demostrables i contundents, havien prescrit.

El Liverpool ha estat el club que, en positiu, ha fet un salt més espectacular dins del top-10 del rànquing, pujant quatre llocs (del 7 al 3) per assolir la seva posició més alta a la història de la Money League. En aconseguir-ho, també va superar el Manchester United per primera vegada. També va ser l’únic dels cinc primers a reportar més de 100 milions d’ingressos per partit amb l’expectativa afegida d’augmentar els anys vinents, a partir de la temporada 2023-24, quan es pugui rendibilitzar l’ampliació d’Anfield Road en curs. En contrast amb el Liverpool i l’Arsenal, el FC Barcelona va registrar una de les caigudes més pronunciades a la classificació, caient del quart lloc al setè. Això s’explica, principalment, per una disminució del 13% en els ingressos per retransmissions atribuïble al baix rendiment de l’equip a la Champions League en comparació amb anys anteriors. Com és notori, el Barça va haver de competir, també sense èxit, a la segona divisió de la competició de clubs de la UEFA, l’Europe League, una situació que no es donava des de feia molts anys.

També el creixement dels seus ingressos comercials va ser significativament superat per altres clubs (7 milions davant dels 65 milions del Manchester City, 37 milions del Liverpool, 47 milions del Manchester United, 46 milions del Paris Saint-Germain i 33 milions del Bayern Munic). Tot i que no se saben les dades oficials, el Barça va signar un acord comercial pluriennal amb Spotify, que cobreix el patrocini de la samarreta i l’equipació d’entrenament de l’equip masculí i femení, així com els drets de naming del Camp Nou a partir d’aquesta temporada. Tot i això, les filtracions fiables situen l’acord per sota de les condicions que gaudia el Barça quan tenia Messi al primer equip.

Una altra novetat és, també per primera vegada des de la temporada 2018/19, l’arribada d’un debutant al top-10 de la Money League: l’Arsenal, reemplaçant la Juventus (que va caure del 9è al 11è lloc), principalment en virtut dels importants ingressos generats pels partits, que gairebé van triplicar els del club de la Sèrie A el 2021/22.

En general, el futbol d’elit s’ha vist reforçat pels ingressos recuperats dels dies de partit, amb un augment dels ingressos per jornada de 111 milions el 2020/21 a 1.400 milions el 2021/22. També es van incrementar els ingressos comercials acumulats un 8% (de 3.500 milions a 3.800 milions d’euros).

Com és perceptible, el FC Barcelona, de la mà de Joan Laporta, s’ha enfonsat en una classificació en què fins fa poc només li podia disputar el primer lloc el Reial Madrid. Fins i tot a la llista Forbes, el club blaugrana, sota la direcció de Josep Maria Bartomeu, va ser considerat com el més valuós i ric del món.

La pandèmia, en efecte, va causar una afectació encara més gran que a la resta dels clubs per la dimensió del Camp Nou i per volum de negoci (museu, tour de Camp Nou i botigues) associat al dia de partit i, més enllà de la competició, a la massiva i permanent arribada de turistes de tot el món.

La nova junta va protagonitzar un aterratge contemplatiu i passiu el març del 2021, no va prendre cap decisió destacada i, a més, va fer fora Leo Messi i Antoine Griezmann com la millor solució per reduir la massa salarial. Les conseqüències, això no obstant, no van poder ser més terribles, arribant a batre el rècord històric de patrimoni negatiu amb 451 milions en vermell.

Les palanques a què ha recorregut Laporta, en plena degradació econòmica i financera del club blaugrana, amb prou feines cobreixen per tapar un forat estructural que té a veure amb un descens dels patrocinadors i dels ingressos de televisió, també per haver caigut dos anys seguits a la primera ronda de la Champions League.

Facebook
Twitter
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides