Reclamen que ‘El Águila’ deixi de patrocinar ‘Zona Franca’

Centenars d’usuaris de Twitter proposen boicotejar l’empresa cervesera mentre doni suport al programa de TV3 que comença sempre amb el crit de “puta nit i bona Espanya!”

Chelo García Cortés i Joel Díaz, al programa 'Zona Franca' del 16 de gener, amb el rètol lluminós d'El Águila al fons

L’empresa cervesera El Águila, amb domicili social a Sevilla i seus a aquesta ciutat i a Madrid, patrocina el programa Zona Franca de TV3, que comença cada nit amb el seu presentador, Joel Díaz, cridant “puta nit i bona Espanya!”. El primer programa es va emetre el 18 d’octubre i aleshores Díaz va dir que s’havia equivocat, que ho havia dit a l’inrevés, i ho va atribuir als nervis de l’estrena. Des d’aleshores, però, ha començant cada programa, que s’emet les nits de dilluns a dijous, amb aquest crit. Se n’han emès més de 50. Centenars d’usuaris de Twitter han manifestat el seu rebuig al patrocini d’El Águila a aquest programa i molts d’ells han anunciat que deixaran de consumir aquesta cervesa i les altres marques que produeix l’empresa holandesa Heineken, que n’és la propietària.

El logotip d’El Águila va aparèixer per primer cop a l’apartat d’agraïments final de Zona Franca al programa número 29, el 7 de desembre. Es veia el logotip de la marca de cervesa en un flash que passava pràcticament desapercebut. El 16 de gener, el programa va començar amb l’aparició d’un rètol a la part inferior de la pantalla on es llegia “Amb la presència de El Águila” i durant els 51 minuts que va durar es va poder veure al fons del plató un rètol lluminós blanc amb el nom de la marca. També continuava apareixent a l’espai dels agraïments finals, al costat dels logotips de diverses empreses que col·laboren amb la banda de música de Zona Franca. Era el programa número 49. Tota la setmana passada es va mantenir aquesta presència d’El Águila al plató.

La mobilització a Twitter per demanar que l’empresa cervesera renunciï al patrocini ha tingut un impacte espectacular. A les 4:38 hores de la tarda de dissabte, un tuit deia “Hola @CervezaElAguila @Heineken_EsCorp”, una curiositat: quant pagueu per aquesta publicitat al programa hater Zona Franca (TV3) que cada dia comença l’emissió cridant “Bona nit, Puta Espanya”?! Al fil d’aquest tuit també es difonia el fragment de vídeo en què Joel Díaz va fer aquest crit el primer dia d’emissió de Zona Franca i va afegir que era a l’inrevés però que els nervis de l’estrena l’havien traït. A mig matí d’aquest diumenge, el fil havia superat les 200.000 visites i prop d’un miler d’usuaris de Twitter havien mostrat el seu agradament.

Entre els usuaris que han mostrat el seu suport a la denúncia d’aquest patrocini hi ha dirigents de partits polítics com el PSC, En Comú Podem, Ciutadans o Valents. La portaveu socialista al Senat, Eva Granados, o el portaveu del PSC a l’ajuntament d’El Masnou i el Consell Comarcal del Maresme, Ernest Suñé, ho han fet. També l’ex-senador de Podem Óscar Guardingo, l’eurodiputat de Ciutadans Jordi Cañas o l’ex-eurodiputat de CiU Ignasi Guardans. També el secretari d’Acció Institucional de Valents, Juan Arza, i, fins i tot, un diputat de Vox al Congrés dels Diputats per Badajoz: Víctor Manuel Sánchez. També molts periodistes i professors universitaris. Guardans va escriure: “Em sembla una pràctica molt oportuna, que als Estats Units coneixen bé, la de demanar comptes a les empreses que financen amb publicitat el neofeixisme i els que danyen la democràcia i la convivència. @Heineken s’ha de fer preguntes al nivell més alt”. Els qui també hauran de contestar preguntes sobre aquesta qüestió són el director de TV3, Sigfrid Gras, i la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Rosa Romà, a la reunió de la comissió de control d’aquest organisme que es celebrarà el proper divendres al Parlament.

La companyia El Águila va ser fundada el 1900 a Madrid i el 1984 va passar a mans de l’empresa holandesa Heineken que va rebatejar la marca com Amstel, tot i que també fa servir la denominació inicial. Comercialitza altres marques com El Alcázar, Affligem, Guinness, Paulaner o Lagunitas IPA. El seu president és Etienne Strijp.

(Visited 3.452 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari