El Govern s’enfronta a una setmana de protestes de metges, mestres i taxistes

Dimecres i dijous estan convocades jornades de vaga dels tres sectors a tot Catalunya

Vaga de metges
Vaga de metges

Metges, mestres i taxistes han decidit fer vaga els dies 25 i 26 de gener, dimecres i dijous vinents, reclamant al govern de la Generalitat solucions a diferents problemàtiques que té cadascun d’aquests sectors. Pel que fa als metges, es dona la circumstància que el sindicat Metges de Catalunya ha anunciat que amplia la vaga de metges als dies 1, 2 i 3 de febrer.

Metges de Catalunya expliquen que “estan cridats a la mobilització tots els facultatius dels hospitals i centres d’atenció primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de la xarxa sanitària concertada (SISCAT)”. Al mateix comunicat, afirmen que les mobilitzacions “no s’aturaran després dels dos primers dies d’aturades”, sinó que el conflicte s’allargarà mentre no s’aportin solucions que puguin començar a resoldre els “greus problemes” que pateix el sistema, en especial la sobrecàrrega de treball i la crisi de facultatius derivada de les condicions assistencials, laborals i retributives que s’ofereixen als professionals.

Es dona la circumstància que la Mesa Sindical de Sanitat ha retirat la convocatòria de les dues jornades, 25 i 236 de gener, tot i que manté el calendari de manifestacions. La plataforma sindical ha argumentat “que les patronals estan decidides a impugnar aquesta convocatòria de vaga per un possible defecte de forma, i que mantenir-la podria posar en una situació d’inseguretat jurídica als treballadors”.

Tot i això, la Mesa Sindical ha animat a tots els treballadors a “participar de manera decidida en totes les accions” promogudes per l’organització que està formada pels sindicats CATAC-CTS-IAC, CGT Alt Camp i Conca de Barberà, SAE, FTC-IAC, USOCFAPIC, Coordinadora Obrera Sindical (COS) i Infermeres de Catalunya.

Per la seva banda, el sindicat majoritari a l’escola pública catalana USTEC i també el sindicat minoritari CGT han fet una crida a què els professionals de l’ensenyament participin en la vaga que s’ha convocat pels dies 25 i 26 de gener per part del sector de la sanitat pública catalana. La manca d’acord sobre les reivindicacions dels mestres amb el Departament d’Educació, que encapçala el conseller Josep González-Cambray, ha estat el detonant de la represa de les aturades.

Un objectiu principal dels docents és assolir un acord d’estabilitat per al personal interí, incloent-hi la convocatòria d’un concurs restringit per a aquests treballadors, i reduir el percentatge d’interins en els centres escolars. El passat mes de setembre, sindicats i govern van salvar amb un acord algunes diferències que havien mantingut, de manera que es van desconvocar les vagues previstes per a l’inici del curs 2022/2023. Durant el desembre, en canvi, les parts van negociar sense haver aconseguit cap acord sobre la qüestió de com revertir les retallades, que havia quedat pendent el setembre.

I, per altra banda, el sindicat Élite Taxi ha convocat els treballadors del sector del taxi a fer vaga el dimecres, 25 de gener, de manera que la seva pròxima aturada s’avança i coincidirà amb les que han convocat els mestres i els metges. Els taxistes consideren “encallades” les negociacions amb el govern de la Generalitat, al qual acusa d’haver-los mentit sobre les llicències per als vehicles de transport amb conductor (VTC), després que transcendís que hi ha un miler en actiu a Catalunya, malgrat que es donava per fet que no continuaven operant.

(Visited 58 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari