La Fiscalia de l’Equador investiga un cas de corrupció que esquitxa la banca andorrana

El cunyat del president del país, Guillermo Lasso, és el principal involucrat en aquesta trama, que pretenia "saquejar" les empreses públiques

Hernán Luque, exgerent d'EMCO

La banca andorrana, malgrat les promeses de fer “bondat”, continua sent, actualment, el refugi de la delinqüència i de la corrupció internacional. Així ho constata un escàndol que acaba d’esclatar a l’Equador i que investiga la Fiscalia d’aquest país llatinoamericà.

El principal protagonista d’aquest “affaire” és l’empresari Danilo Carrera, cunyat del president de l’Equador, Guillermo Lasso. Unes converses reproduïdes pel diari La Posta assenyalen l’existència d’una trama corrupta que s’hauria confabulat per “saquejar” les principals empreses públiques del país (Petroecuador, Flopec, Corporación Eléctrica de Ecuador, Corporación Nacional de Electricidad…).

150.000 DÒLARS MENSUALS A ANDORRA

Hernán Luque, que va ser nomenat l’any 2021 gerent de l’Empresa Coordinadora d’Empreses Públiques (EMCO), és en l’epicentre de l’escàndol. En una conversa, reproduïda pel diari La Posta, amb Rubén Chérrez, home de confiança de Danilo Carrera, l’informa que s’ha posat d’acord amb el responsable de Flopec (l’empresa pública que gestiona els barcos petroliers) perquè li pagui un suborn 150.000 dòlars mensuals a través de “la banca d’Andorra”.

Segons especifica Hernán Luque, a més d’aquests 150.000 dòlars per a ell, el cunyat del president, Danilo Carrera, també conegut com “El Gran Padrí”, hauria de rebre també 30.000 dòlars mensuals de Flopec. En la conversa no es detalla quina és “la banca d’Andorra” a través de la qual es faria efectiu el pagament d’aquest suborn, però, després de les últimes fusions, només poden ser Crèdit Andorrà, Andbank o Mora Banc.

UN “FORMATGE EMMENTAL”

D’entrada, sobta que Hernán Luque, gerent de l’empresa pública EMCO, hagi pogut superar el control, suposadament molt estricte, que la banca andorrana fa a tots els clients estrangers a l’hora d’operar, ja que es tractava d’una “persona políticament exposada” (PEP). Això demostra que els formularis KYC (“know your customer”), d’obligat compliment, continuen sent molt laxes a Andorra i que la Unitat d’Intel·ligència Financera (UIFAnd), que dirigeix Carles Fiñana, és un “formatge emmental”.

En saltar l’escàndol de les converses publicades pel diari La Posta, el president Guillermo Lasso ha procedit a la destitució d’Hernán Luque i, a la vegada, ha exigit que tots els gerents de les empreses públiques equatorianes posin el seu càrrec a disposició. En paral·lel, la fiscal general, Diana Salazar, ha obert una investigació contra 16 presumptes implicats en aquesta trama.

La policia i els serveis d’intel·ligència de l’Equador han emprès la persecució i localització d’Hernán Luque i de Rubén Chérrez, l’home de confiança d’ “El Gran Padrí”, que haurien fugit del país.

L’ABA QUEDA EN RIDÍCUL

Després dels grans escàndols de corrupció d’Odebrecht, PDVSA, Lava Jato… la banca d’Andorra torna a ser d’actualitat a l’Amèrica Llatina. Però no parlem de casos de deu anys enrere: parlem d’ara mateix quan, suposadament, la banca andorrana ja compleix escrupolosament la normativa internacional contra la corrupció i el blanqueig de diners.

Les grans proclames públiques sobre el rigor i el compliment estricte de la legalitat que fa l’Associació de Banc Andorrans (Andorra Banking) cauen per terra davant d’aquest últim escàndol que s’ha destapat a l’Equador. Òbviament, la premsa andorrana, estretament vinculada a la banca, no en dirà res…

(Visited 138 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari