Junts, ERC i CUP obliden convocar a la comissió Pegasus del Parlament a l’activista que va coordinar el ‘CatalanGate’

Elies Campo, que va fer de pont entre els independentistes catalans i Citizen Lab, ha mentit en el seu currículum fent-se passar per directiu de Telegram

Elies Campo, coordinador del Catalangate, no ha estat cridat a comparèixer a la comissió Pegasus pels grups independentistes

Aquest divendres 20 de gener, la comissió que va crear d’urgència el Parlament de Catalunya per investigar el cas d’un suposat espionatge telefònic de persones partidàries de la independència de Catalunya celebrarà la seva primera reunió de treball. Vuit mesos després que la Mesa del Parlament aprovés la creació d’aquesta comissió, tres dels quatre partits que van demanar la seva posada en marxa presentaran divendres la seva proposta de compareixents. ERC, Junts per Catalunya i la CUP han apartat els comuns de l’acord mitjançant el qual van demanar la creació de la comissió i han plantejat que compareguin 70 persones. Curiosament, no han convocat una peça bàsica de tot el procés: Elies Campo, l’activista independentista que va coordinar l’elaboració de l’informe sobre aquest suposat espionatge.

L’informe el va difondre el col·lectiu canadenc Citizen Lab el passat 18 d’abril. L’endemà, els màxims responsables de Junts, ERC, la CUP, Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) van organitzar una roda de premsa al Parlament europeu per denunciar el que van qualificar com l’escàndol d’espionatge realitzat amb el programari maliciós Pegasus que ha afectat més persones de la història. Elisenda Paluzie, presidenta aleshores de l’ANC, va dir en aquesta conferència de premsa que el CatalanGate, nom amb què l’ANC i Citizen Lab van batejar aquest informe, no hauria existit si no hagués estat per la feina d’Elies Campo. “Sense ell, sense la seva entrega i professionalitat avui no seríem aquí”, va assegurar.

Perquè no han demanat la seva compareixença els grups independentistes del Parlament? Elies Campo no va acabar els seus estudis de Tecnologia al centre universitari La Salle. Se’n va anar als Estats Units i al seu perfil de Linkedin assegura que entre els anys 2015 i 2021 va treballar com “director de Creixement, Acords Comercials i Desenvolupament de Negoci a Telegram Messenger”. És mentida. “El senyor Elies Campo mai ha estat empleat per Telegram en cap càrrec, i molt menys com a cap de res. El 2016 va fer algun treball voluntari i se li va concedir una adreça de correu electrònic temporal que després va ser revocada. Mai va rebre cap compensació monetària de Telegram i mai va signar cap contracte amb nosaltres”. Així de clar i contundent es va expressat Remi Vaughn, portaveu de Telegram quan EL TRIANGLE li ha demanat si Elies Campo havia treballat a aquesta companyia i hi havia tingut algun càrrec.

Campo va ser fitxat per Citizen Lab tres mesos abans de publicar el seu CatalanGate, un informe que el col·lectiu canadenc s’ha negat reiteradament que sigui analitzat per una comissió independent, malgrat les peticions que ha rebut de nombrosos experts i docents universitaris. El director de Citizen Lab, Ronald Deibert, sí que figura entre les persones que els grups independentistes volen que compareguin a la Comissió Pegasus. Deibert va reconèixer, a mitjans de desembre, que Citizen Lab s’havia equivocat en incloure l’eurodiputat Toni Comín com a víctima de l’espionatge. Segons ell, un dels seus investigadors va confondre una etiqueta que l’identificava amb la d’una altra persona que sí que hauria estat investigada. Aquest error és un dels molts que han posat de manifest la manca de credibilitat i rigor del CatalanGate de Citizen Lab.

Els socialistes sí que demanaran que comparegui Elies Campo a la comissió Pegasus del Parlament. Seran capaços els representants de Junts, ERC i la CUP de vetar la seva compareixença? Divendres ho sabrem.

(Visited 119 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari