Oxfam Intermón alerta que Espanya es dirigeix cap a “una desigualtat estructural”

La inflació ha reduït el poder adquisitiu de les llars vulnerables un 26% més que el de les riques

Llit d'un sensesostre a Barcelona

Oxfam Intermón ha advertit de les repercussions que l’escalada de preus està tenint sobre la població espanyola i ha assenyalat que, a més d’incrementar encara més la desigualtat, s’està produint un enquistament d’aquesta, fet que causa que arribar a fi de mes sigui cada cop més difícil per a milions de llars d’Espanya. En l’informe La llei del més ric, publicat per l’entitat amb motiu de l’inici de la celebració del Fòrum Econòmic Mundial a Davos (Suïssa), Oxfam assenyala que mentre els ciutadans perden poder adquisitiu, les grans empreses multipliquen els seus beneficis.

“L’evolució de la desigualtat a Espanya és un fenomen preocupant: mentre els salaris perden pes i capacitat de poder adquisitiu, les grans empreses augmenten beneficis i la riquesa a Espanya segueix concentrant-se en mans d’uns pocs”, assenyala Franc Cortada, director d’Oxfam Intermón. De fet, l’informe de l’entitat destaca que entre el gener i el novembre del 2022, la inflació ha reduït el poder de compra de les llars en pitjor situació un 26% més que el d’aquelles amb ingressos més elevats.

D’altra banda, Oxfam atribueix la responsabilitat de l’augment dels preus a les empreses, ja que els salaris han caigut a nivells similars als pitjors anys de la crisi del 2008, i fins i tot són un 4% inferiors als de llavors, mentre que les grans empreses han augmentat notablement els beneficis respecte als anys anteriors a la pandèmia. El 2021, el benefici de les empreses de l’Ibex 35 en conjunt va ser un 63% superior al 2019, una tendència que s’ha accelerat aquest últim any fins al punt que, només en el tercer trimestre del 2022, les grans companyies han anunciat resultats un 30% superiors als del mateix període de l’any anterior.

“Estem davant d’una crisi alimentada perquè algunes de les grans empreses i els superrics s’han aprofitat del context d’incertesa, la pandèmia i la guerra a Ucraïna, i estan traient profit, inflant preus i marges, a costa d’una gran majoria”, denuncia Cortada. Oxfam reclama al Govern espanyol que apliqui “mesures d’urgència” per tal que Espanya deixi de ser “un dels països amb majors nivells de desigualtat”, com revisar els impostos als beneficis, al patrimoni i de societats; reforçar la lluita contra l’evasió fiscal incloent a la llista de paradisos fiscals més territoris; i ampliar la cobertura de l’Ingrés Mínim Vital (IMV).

(Visited 47 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari